Nyheter

Här ser du alla nyheter publicerade på Åklagarmyndighetens webbplats med den senaste nyheten överst.

 

Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag väckt åtal mot en 60-årig man för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994. Detta är andra gången en svensk åklagare åtalar någon för brott begångna i samband med folkmordet i Rwanda.
Haparanda tingsrätt beslutade på fredagseftermiddagen att på sannolika skäl häkta de tre personer som misstänks för grov misshandel av ”Hagamannen”.
På måndag den 31 augusti inleds huvudförhandling i Svea hovrätt i ett mål där den tilltalade i juni i år dömdes till sju års fängelse av Solna tingsrätt för att ha begått flera grova sexualbrott mot ett sextiotal barn och unga på internet.
De två personer, far och son, som suttit häktade i Jönköping misstänkta för våldtäkt och misshandel, släpptes i dag. Förundersökningen och insamlingen av bevis fortsätter dock.
Med utgångspunkt i HD:s beslut om att inte tillåta husrannsakan på Aftonbladet gick representanter för branschorganisationen Tidningsutgivarnas ut i en debattartikel på DN Kultur den 25 augusti. Riksåklagaren har svarat med följande inlägg:
Tre personer anhölls i går kväll på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel av "Hagamannen" i Övertorneå.
Skaraborgs tingsrätt har i dag beslutat att den misstänkte 35-åringen ska vara fortsatt häktad och att åtal ska vara väckt senast den 23 september klockan 11.00.
En person som misstänks för att ha misshandlat den s.k. Hagamannen anhölls i går.
Onsdag den 26 augusti hålls omhäktningsförhandling mot den man som är på sannolika skäl misstänkt för mord.
Norrköpings tingsrätt beslutade i dag att häkta en 24-årig man på sannolika skäl misstänkt för försök till mord i tre fall i Norrköping den 17 augusti.
I dag fredagen den 21 augusti väcker vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell åtal för trippelmordet i Uddevalla den 7 mars i år. Åtalspunkterna gäller mord, medhjälp till mord, grovt narkotikabrott och vapenbrott.
Åklagare har idag hävt anhållningsbesluten beträffande de fyra personer, födda 1996 och 1997, som greps i Norrköping i måndags misstänkta för förberedelse till rån.
Under gårdagen genomfördes en större polisinsats i Norrköping. Sammanlagt greps åtta personer. Åklagare beslutade att anhålla fyra personer på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till rån. Övriga frigavs efter förhör.
En man anhölls på eftermiddagen måndag den 17 augusti.
Vice chefsåklagare Eva Morén har justerat häktningsframställan när det gäller en av de män som begärts häktade.
Överåklagare Marianne Ny har i dag lagt ned förundersökningen mot Julian Assange när det gäller misstankarna om sexuellt ofredande och olaga tvång. Skälet är att gärningarna preskriberas.
Vice chefsåklagare Eva Morén har på morgonen i dag den 13 augusti begärt de två personer som greps under måndagen häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.
Två män är anhållna för attacken på Ikea i Västerås i måndags.
Polisområde Västmanland inbjuder media till pressträff med anledning av det inträffade på Ikeavaruhuset. Vice chefsåklagare Eva Morén medverkar också.
Södertälje tingsrätt har i dag dömt en person till fängelse i sex år för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.
Den man som sedan tidigare sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Blomberg i Götene kommun i juni omhäktades idag vid Skaraborgs tingsrätt. Åtal ska vara väckt senast den 25 augusti.
Göteborgs tingsrätt har beslutat att på sannolika skäl häkta de personer som misstänks för terroristbrott.
Åklagaren har begärt de personer som greps under torsdagen misstänkta för terroristbrott häktade vid Göteborgs tingsrätt. Häktningsförhandlingarna äger rum i dag, fredag den 24 juli
På torsdagsförmiddagen har två personer gripits i Göteborg såsom på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. Tillslaget har samordnats med Säkerhetspolisen.
I morgon, torsdag den 23 juli meddelar Svea hovrätt dom i ett mycket omfattande ärende om assistansbedrägerier i Södertälje.
Den 3 juli fastställde Göta hovrätt häktningsbeslutet för den äldre brodern i det så kallade Kinnekulleärendet.
Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg har gått igenom alla domstolsbeslut om kontaktförbud under två år. Slutsatsen är att åklagarnas rättstillämpning ligger helt i linje med domstolarnas.
Åklagaren har begärt att den äldre av de två misstänkta bröderna ska vara fortsatt häktad. Den andra brodern har släppts.
I morgon tisdag den 30 juni meddelar åklagaren beslut om han ska begära omhäktning av de två män som är häktade på sannolika skäl misstänkta för mord på den unga kvinnan i Kinnekulleärendet.
Sexualbrott hör till det mest prioriterade inom Åklagarmyndigheten. Det läggs ned ett stort arbete, både i form av resurser och tillsyns- och utvecklingsarbete.
Kammaråklagare Magnus Ling vid Åklagarkammaren i Kalmar har i dag åtalat 19 personer för olaga intrång, grovt brott, på Oskarshamns kärnkraftverk i mars 2014.
Under Almedalsveckan i Visby hålls många seminarier med koppling till rättsväsendet och brottsbekämpning - seminarier där också åklagare deltar med sin expertkunskap.
Svea hovrätt dömde idag två män för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn vid 66 respektive 18 tillfällen. Hovrätten skärpte även rubriceringarna för flera andra gärningar.
Idag klockan 11 meddelar åklagaren beslut i frågan om kvinnan som häktades på skälig misstanke för skyddande av brottsling ska begäras omhäktad eller försättas på fri fot.
På tisdagen häktades de tre misstänkta och sedan tidigare anhållna i ärendet som rör en ung flicka som hittats död i närheten av Kinnekulle.
Ärendet rör en man som dömts för ett flertal olika sexualbrott till fängelse. Den del som riksåklagaren vill få prövad avser fem fall av köp av sexuell handling av barn.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har begärt de tre personerna häktade, varav de två männen på sannolika skäl misstänkta för mord och kvinnan på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm vid Åklagarkammaren i Skövde kommer på förmiddagen tisdag den 16 juni att fatta beslut om han ska begära en eller flera personer häktade misstänkta för inblandningen i den 17-åriga flickans död.
Överåklagare Marianne Ny har lämnat en begäran om rättslig hjälp till Storbritannien och en framställan till Ecuador om att förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.
Onsdag den 10 juni genomförde polisens Nationella Operativa Avdelning i samarbete med polisen i Jönköping ett koordinerat tillslag mot ett pirat-TV nätverk.
Svea hovrätt ger kammaråklagare Charlotta Tanner rätt att göra husrannsakan på tidningens redaktion och därigenom få ta del av bilder som förvaras på redaktionen.
Polisen har i dag delgivit tre män misstanke om mord alternativt medhjälp till mord. Ärendet rör dubbelmordet på Vår krog och bar på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg den 18 mars.
Chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren har i dag väckt åtal mot en åklagare för bland annat dataintrång, tjänstefel och sexualbrott.
Bergwallkommissionen har i dag fredag den 5 juni överlämnat sin rapport till inrikesminister Anders Ygeman.
I senaste avsnittet av "Juridikpodden" om brottmålsprocessen medverkar vice chefsåklagare Henrik Olin i samtalet.
I morgon torsdag den 4 juni meddelar Solna tingsrätt dom i målet där en 28-årig man åtalats för flera grova sexualbrott mot barn och unga över internet. Målet omfattar 68 stycken brottsoffer i åldrarna 11-20 år.
Åklagare Charlotta Tanner vid Västerorts åklagarkammare har inkommit med ett yttrande över Svea hovrätts beslut att stoppa husrannsakan mot Aftonbladet, i syfte att ta del av bilder på misstänkta rånare.
Sex personer har idag åtalats vid Malmö tingsrätt för delaktighet i sprängningar och skadegörelse mot fastighetsbolaget Victoria Parks lokaler i Malmö. Brotten ägde rum i november och december 2014.
I morgon tisdag den 2 juni meddelar Lunds tingsrätt dom i ärendet där en man misstänks för mord på sin fru och dotter. Kammaråklagare Helena Lundström är tillgänglig på telefon kl. 11.30-12.30 tisdag den 2 juni.
Riksåklagaren har i dag lämnat in två resningsansökningar till Högsta domstolen till förmån för personer dömda för drograttfylleri. Bakgrunden är att utlåtanden om förekomsten av narkotika i blodprov sannolikt har feltolkats.
I årets rapport till regeringen, som tagits fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket framgår bland annat att antalet avlyssnade och övervakade personer har minskat något.
I morgon tisdag den 19 maj meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge dom i målet som rör den 8-åriga flickan Yaras död i Karlskrona. Chefsåklagare Pernilla Åström finns tillgänglig för kommentarer på telefon efteråt.
Åtal har i dag väckts vid Södertörns tingsrätt i ett bedrägeriärende där ett stort antal personer har fått sina identiteter kapade.
Tisdag den 12 maj åtalades den 30-årige man som erkänt att han sin dödat hustru och deras nio månader gamla dotter.
Den 13 mars 2015 begärde åklagarna att få förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London samt att få ta DNA-prov.
Med anledning av åtal i dubbelmordet i Dalby hålls en pressträff tisdag den 12 maj.
Det blev framgång i alla delar för åklagarna i hovrätten
Åklagare har i dag åtalat en man för synnerligen grov misshandel av sina tvillingar, födda i december 2014.
Åklagare är underrättad men har inte inlett förundersökning.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar en fråga om avtjänande av reststraff, det vill säga när en person begått nya brott under tiden då han frigetts villkorligt från ett längre fängelsestraff.
Sida 1 (11)Nästa
Prenumerera på nyheter

Du kan prenumerera på nyheter per e-post från Åklagarmyndigheten

Registrera dig här.

RSS-flöde

Du har även möjlighet att prenumerera på Åklagarmyndighetens nyheter via RSS.

Prenumerera via denna länk.