Nyheter

Här ser du alla nyheter publicerade på Åklagarmyndighetens webbplats med den nyaste nyheten överst.

 

På torsdag den 24 april väcks åtal mot 12 personer misstänkta för grovt narkotikabrott. Med anledning av detta bjuder Åklagarmyndigheten och Polisen i Västerort in till pressträff i Solna.
Fem personer sitter sedan i morse anhållna misstänkta för inblandning i bråket i Hageby i Norrköping där två personer avled på måndagskvällen. Samtliga fem anhållna är anhållna som skäligen misstänkta för brott.
Chefsåklagare Stefan Edwardsson har i dag beslutat att inte överklaga Tingsrättens dom i det så kallade förlossningsmålet
I dag väcks åtal mot åtta personer med anknytning till organisationen Revolutionära Fronten. Åtalet gäller bland annat tre fall av grov misshandel och fyra fall av olaga hot.
En man har idag begärts häktad vid Gotlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Två andra män är sedan november i fjol häktade i samma ärende.
Åklagarmyndigheten och Länskriminalen i Skåne bjuder in till presskonferens torsdagen den 10 april kl. 14 i Polishuset i Helsingborg.
Kort lägesinformation efter den uppmärksammade händelsen i Uppsala där en man sköts till döds av polisen.
Riksåklagare Anders Perklev och rikspolischef Bengt Svenson har i dag överlämnat polisens och Åklagarmyndighetens gemensamma årsrapport om utredning och lagföring 2013 till justitieminister Beatrice Ask.
De två män som suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet på den 64-årige man som hittades i vattnet utanför Saltö i september 2013 har i dag släppts på fri fot.
Tingsrätten meddelar i dag dom i ärendet där sju personer åtalats för våldsamt upplopp i samband med en demonstration i Kärrtorp i december i fjol.
Gunnar Stetler har i dag lämnat in ett yttrande till Stockholms tingsrätt om förlängning av kvarstad i ärendet med TeliaSonera. Av yttrandet framgår att Gulnara Karimova är misstänkt för grovt mutbrott.
En 24-årig man har i dag åtalats vid Stockholms tingsrätt för flera åtalspunkter, bland annat grov våldtäkt, försök till våldtäkt, övergrepp i rättssak, sexuellt ofredande och misshandel.
En man född 1988 har i dag begärts häktad i sin utevaro, misstänkt för försök till dråp i samband med demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.
Kammaråklagare Neela Frisell har i dag begärt en person häktad i sin utevaro, misstänkt för att ha deltagit i mordförsöket vid Möllevången i Malmö förra helgen. Polis och åklagare efterlyser samtidigt fler vittnesuppgifter från händelsen.
Kammaråklagare Erik Wendeby vid City Åklagarkammare i Stockholm har i dag beslutat att avskriva misstanken mot den person som tidigare suttit häktad misstänkt för det 18 år gamla mordet vid Swartlings ridskola. Åklagaren motiverar här sitt beslut.
Hovrätten meddelar i dag dom i ärendet där en person står åtalad för mordet på en kvinna i Stenungsund 2010. Chefsåklagare Urban Svenkvist, vid Åklagarkammaren i Borås, finns tillgänglig att kommentera domen för media i dag mellan klockan 13.00 och 14.30.
Åklagare har inlett en förundersökning med anledning av mordet på journalisten Nils Horner i Afghanistan.
Fredag den 14 mars väcker åklagare i Göteborg och Jönköping åtal mot samma misstänkta gärningspersoner i två olika mordärenden. Med anledning av detta bjuder Åklagarmyndigheten och Polisen in till presskonferens i Nässjö och Göteborg.
Åklagarmyndigheten har tagit emot tredje pris för mest attraktiva arbetsgivare för juriststudenter.
Södertörns tingsrätt meddelar i dag dom i ärendet där en person åtalades för mord, försök till mord och grov mordbrand. Kammaråklagare Henrik Attorps kommer att finnas tillgänglig för att kommentera domen i dag mellan klockan 13.00 och 15.00.
Kammaråklagare Annika Jonasson vid Åklagarkammaren i Karlskrona har idag lagt ner förundersökningen mot en 93-årig man gällande dråp på en 89-årig man vid ett servicehem i Karlshamn.
Den 15 januari 2013 inträffade en serie trafikolyckor i båda färdriktningarna på Tranarpsbron utefter E4:an inom Klippan/Åstorps kommun. Närmare 75 fordon var inblandade i olyckorna där flera personer skadades och en person omkom.
Riksenheten för polismål har lämnat sin årsrapport till riksåklagaren. Ärendeinflödet har fortsatt att öka det senaste året, även om allvarligare ärenden har minskat något. Handläggningstiderna har minskat och lagföringen är i stort sett oförändrad.
För att stärka utredningsarbetet och öka lagföringen för barnsexhandel har Åklagarmyndigheten genomfört ett projekt om ökad lagföring i ärenden om resande i sexuella övergrepp mot barn.
Förundersökningen läggs ned eftersom det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts.
Åklagarmyndighetens årsredovisning för 2013 har i dag överlämnats till regeringen. I redovisningen framgår att Åklagarmyndigheten redovisar även för år 2013 ett bra resultat och en god måluppfyllelse.
Åtal väcks i dag om ytterligare 16 flickor i groomingmålet i Malmö.
Sju personer har i dag åtalats för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen i Kärrtorp den 15 december 2013.
Malmö tingsrätt har i dag på förmiddagen beslutat att häkta en person misstänkt för mord. Gärningsmannen greps av polis i fredags eftermiddag efter skottlossning i centrala Malmö.
I dag kommer dom i Stockholms tingsrätt i ett ärende där en man åtalades för ett antal sexualbrott. Kammaråklagare Silvia Ingolfsdottir kommer att finnas tillgänglig för att kommentera domen i dag mellan klockan 11.30 och 13.00.
En person har i dag åtalats vid Södertörns tingsrätt misstänkt för bland annat mord och mordbrand i Dalarö förra hösten. Två barn omkom vid branden.
Onsdagen den 12 februari klockan 11.00 väcks åtal i ärendet om dubbelmordet i Ljungsbro hösten 2013. Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten i Östergötland bjuder in media till presskonferens klockan 12.00 samma dag.
Åtal har i dag väckts mot de två malaysiska medborgare som sedan den 20 december 2013 varit häktade misstänkta för grov fridskränkning och ett fall av misshandel av sina fyra barn.
Kammaråklagare Erik Wendeby har i dag beslutat att häva häktningsbeslutet för den man som är misstänkt och sedan den 24 november 2013 häktad för ett 17 år gammalt mord vid Swartlings ridskola i Stockholm.
Idag väcker kammaråklagare Stefan Lind vid Göteborgs åklagarkammare åtal mot den 72-åriga kvinna från Göteborg som sedan den 4 oktober 2013 är häktad misstänkt för mord på sin make.
Med anledning av att riksdagspolitikern Johan Pehrson (FP) i söndags uttalade en åsikt om Assangeärendet i TV-programmet Agenda lämnar riksåklagare Anders Perklev följande kommentar.
Rapporten har utarbetats av en arbetsgrupp som fått riksåklagarens uppdrag att överväga hur användningen av restriktioner för häktade kan minskas och hur långa häktningstider kan undvikas.
TV-programmet Agenda tar ikväll upp den pågående rättsprocessen mot Julian Assange. Den ansvariga åklagaren, eller annan företrädare för Åklagarmyndigheten, har erbjudits att delta men har avböjt. Skälen till detta är följande.
Idag meddelade Svea hovrätt dom i ett mål där en läkare åtalades för bland annat sexuella övergrepp mot patienter på en vårdcentral i norra delarna av storstockholmsområdet.
De två personer som suttit anhållna misstänkta för mordet på den 64-årige man som hittades i vattnet utanför Saltö i september 2013 har i dag häktats av Uddevalla tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för mord.
På måndag den 3 februari redovisar arbetsgruppen bakom rapporten om häktningstider och restriktioner sitt uppdrag för riksåklagaren. Med anledning av detta bjuder Åklagarmyndigheten in till en pressträff på Riksåklagarens kansli i Stockholm.
En 34-årig kvinna har i dag åtalats för mordet på sin make i Hälleforsnäs i november 2013.
Dom i det sk Lundsbergsärendet beräknas komma kl 11.00 idag. Chefsåklagare Niclas Wargren kommer att finnas tillgänglig för kommentarer på ärendet mellan klockan 11.30 och 13.00 idag.
Chefsåklagare Jan Pernvi vid Riksenheten för polismål har idag väckt åtal i ett ärende där en knivbeväpnad man sköts till döds i samband med ett polisingripande i Varberg i juli 2013.
Fem personer har i dag åtalats vid Skaraborgs tingsrätt misstänkta för flera grova brott mot minkfarmare och deras anhöriga, samt mot en revisor som arbetade för en av minkfarmarna. Sammanlagt består stämningsansökan av 22 åtalspunkter.
Två personer har i dag åtalats för mordet på en 20-årig man i Lidköping i augusti 2013. En man åtalas för mord, den andre för medhjälp till mord och skyddande av brottsling.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar när ett smugglingsbrott som sker via postförsändelse fullbordas.
Kammaråklagare Mathias Lidberg lämnar en kommentar.
Fem personer åtalas i dag vid Södertälje tingsrätt för grovt narkotikabrott efter att ha hanterat sammanlagt drygt 70 kilo amfetamin.
- Jag har idag på morgonen lagt ned förundersökningen när det gäller de ifrågasatta registren vid skånepolisen, säger överåklagare Mats Åhlund.
Kammaråklagare Robert Engstedt vid Riksenheten mot korruption har inlett förundersökning om händelser med anknytning till Tele2 Arena i Stockholm.
Den fråga som riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva är om en förskolas anmälan enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen kan anses ske vid myndighetsutövning, vilket är en förutsättning för tjänstefelsansvar.
Den 19 november 2013 väckte tf vice chefsåklagare Niclas Wargren vid Åklagarkammaren i Karlstad åtal mot ett antal elever och en husföreståndare vid Lundsbergs skola för olaga hot alternativt ofredande och medhjälp till olaga hot alternativt ofredande.
Åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm har i dag beslutat att lägga ner åtalet mot fyra personer som stått åtalade för anstiftan till försök till mord och försök till mord i samband med skjutningen mot klubben Privé.
Den sörmländske lantbrukare som i december 2012 anmälde att ett större antal nötkreatur blivit stulna från honom åtalas idag för försök till grovt bedrägeri.
På måndag den 2 december väcks åtal för mord på en 23-årig kvinna i Trollhättan. Med anledning av detta bjuder Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten in till pressträff i polishuset i Trollhättan klockan 11.00.
Två personer, 17 år gamla, åtalas för att ha den 29 augusti i år ha våldtagit en ung kvinna i ett skogsområde i Älvsjö i Stockholm. En artonåring åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.
Tingsrätten i Malmö har i dag dömt en 40-årig kvinna för grovt koppleri.
En man har i dag häktats av Gotlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. En annan man är redan häktad i samma ärende.
Riksåklagaren vill att HD prövar om det fortfarande ska anses som ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person, som står under behandling, har samlag utan kondom. Riksåklagaren överklagar därför den friande hovrättsdomen i det s.k. hivmålet.
Sida 1 (8)Nästa
Prenumerera på nyheter

Du kan prenumerera på nyheter per e-post från Åklagarmyndigheten, du bestämmer själv hur ofta du vill ha dina nyheter. 

Registrera dig här.

RSS-flöde

Du har även möjlighet att prenumerera på Åklagarmyndighetens nyheter via RSS.

Prenumerera via denna länk.