Nyheter

Här ser du alla nyheter publicerade på Åklagarmyndighetens webbplats med den senaste nyheten överst.

 

Den man som sedan tidigare sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Blomberg i Götene kommun i juni omhäktades idag vid Skaraborgs tingsrätt. Åtal ska vara väckt senast den 25 augusti.
Göteborgs tingsrätt har beslutat att på sannolika skäl häkta de personer som misstänks för terroristbrott.
Åklagaren har begärt de personer som greps under torsdagen misstänkta för terroristbrott häktade vid Göteborgs tingsrätt. Häktningsförhandlingarna äger rum i dag, fredag den 24 juli
På torsdagsförmiddagen har två personer gripits i Göteborg såsom på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. Tillslaget har samordnats med Säkerhetspolisen.
I morgon, torsdag den 23 juli meddelar Svea hovrätt dom i ett mycket omfattande ärende om assistansbedrägerier i Södertälje.
Den 3 juli fastställde Göta hovrätt häktningsbeslutet för den äldre brodern i det så kallade Kinnekulleärendet.
Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg har gått igenom alla domstolsbeslut om kontaktförbud under två år. Slutsatsen är att åklagarnas rättstillämpning ligger helt i linje med domstolarnas.
Åklagaren har begärt att den äldre av de två misstänkta bröderna ska vara fortsatt häktad. Den andra brodern har släppts.
I morgon tisdag den 30 juni meddelar åklagaren beslut om han ska begära omhäktning av de två män som är häktade på sannolika skäl misstänkta för mord på den unga kvinnan i Kinnekulleärendet.
Sexualbrott hör till det mest prioriterade inom Åklagarmyndigheten. Det läggs ned ett stort arbete, både i form av resurser och tillsyns- och utvecklingsarbete.
Kammaråklagare Magnus Ling vid Åklagarkammaren i Kalmar har i dag åtalat 19 personer för olaga intrång, grovt brott, på Oskarshamns kärnkraftverk i mars 2014.
Under Almedalsveckan i Visby hålls många seminarier med koppling till rättsväsendet och brottsbekämpning - seminarier där också åklagare deltar med sin expertkunskap.
Svea hovrätt dömde idag två män för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn vid 66 respektive 18 tillfällen. Hovrätten skärpte även rubriceringarna för flera andra gärningar.
Idag klockan 11 meddelar åklagaren beslut i frågan om kvinnan som häktades på skälig misstanke för skyddande av brottsling ska begäras omhäktad eller försättas på fri fot.
På tisdagen häktades de tre misstänkta och sedan tidigare anhållna i ärendet som rör en ung flicka som hittats död i närheten av Kinnekulle.
Ärendet rör en man som dömts för ett flertal olika sexualbrott till fängelse. Den del som riksåklagaren vill få prövad avser fem fall av köp av sexuell handling av barn.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har begärt de tre personerna häktade, varav de två männen på sannolika skäl misstänkta för mord och kvinnan på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm vid Åklagarkammaren i Skövde kommer på förmiddagen tisdag den 16 juni att fatta beslut om han ska begära en eller flera personer häktade misstänkta för inblandningen i den 17-åriga flickans död.
Överåklagare Marianne Ny har lämnat en begäran om rättslig hjälp till Storbritannien och en framställan till Ecuador om att förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.
Onsdag den 10 juni genomförde polisens Nationella Operativa Avdelning i samarbete med polisen i Jönköping ett koordinerat tillslag mot ett pirat-TV nätverk.
Svea hovrätt ger kammaråklagare Charlotta Tanner rätt att göra husrannsakan på tidningens redaktion och därigenom få ta del av bilder som förvaras på redaktionen.
Polisen har i dag delgivit tre män misstanke om mord alternativt medhjälp till mord. Ärendet rör dubbelmordet på Vår krog och bar på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg den 18 mars.
Chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren har i dag väckt åtal mot en åklagare för bland annat dataintrång, tjänstefel och sexualbrott.
Bergwallkommissionen har i dag fredag den 5 juni överlämnat sin rapport till inrikesminister Anders Ygeman.
I senaste avsnittet av "Juridikpodden" om brottmålsprocessen medverkar vice chefsåklagare Henrik Olin i samtalet.
I morgon torsdag den 4 juni meddelar Solna tingsrätt dom i målet där en 28-årig man åtalats för flera grova sexualbrott mot barn och unga över internet. Målet omfattar 68 stycken brottsoffer i åldrarna 11-20 år.
Åklagare Charlotta Tanner vid Västerorts åklagarkammare har inkommit med ett yttrande över Svea hovrätts beslut att stoppa husrannsakan mot Aftonbladet, i syfte att ta del av bilder på misstänkta rånare.
Sex personer har idag åtalats vid Malmö tingsrätt för delaktighet i sprängningar och skadegörelse mot fastighetsbolaget Victoria Parks lokaler i Malmö. Brotten ägde rum i november och december 2014.
I morgon tisdag den 2 juni meddelar Lunds tingsrätt dom i ärendet där en man misstänks för mord på sin fru och dotter. Kammaråklagare Helena Lundström är tillgänglig på telefon kl. 11.30-12.30 tisdag den 2 juni.
Riksåklagaren har i dag lämnat in två resningsansökningar till Högsta domstolen till förmån för personer dömda för drograttfylleri. Bakgrunden är att utlåtanden om förekomsten av narkotika i blodprov sannolikt har feltolkats.
I årets rapport till regeringen, som tagits fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket framgår bland annat att antalet avlyssnade och övervakade personer har minskat något.
I morgon tisdag den 19 maj meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge dom i målet som rör den 8-åriga flickan Yaras död i Karlskrona. Chefsåklagare Pernilla Åström finns tillgänglig för kommentarer på telefon efteråt.
Åtal har i dag väckts vid Södertörns tingsrätt i ett bedrägeriärende där ett stort antal personer har fått sina identiteter kapade.
Tisdag den 12 maj åtalades den 30-årige man som erkänt att han sin dödat hustru och deras nio månader gamla dotter.
Den 13 mars 2015 begärde åklagarna att få förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London samt att få ta DNA-prov.
Med anledning av åtal i dubbelmordet i Dalby hålls en pressträff tisdag den 12 maj.
Det blev framgång i alla delar för åklagarna i hovrätten
Åklagare har i dag åtalat en man för synnerligen grov misshandel av sina tvillingar, födda i december 2014.
Åklagare är underrättad men har inte inlett förundersökning.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar en fråga om avtjänande av reststraff, det vill säga när en person begått nya brott under tiden då han frigetts villkorligt från ett längre fängelsestraff.
En spansk medborgare har gripits av spansk polis på Teneriffa misstänkt för stölder av medeltida kulturföremål från svenska kyrkor.
Domen handlar om att en person överlämnat sin legitimationshandling till en annan person i syfte att den ene skulle genomföra den praktiska delen av förarprov för körkort i den andres ställe. I sammanhanget anser RÅ att brottet bör bedömas som grovt.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar när vållande till kroppskada ska bedömas som grovt.
I dag onsdag den 22 april 2015 meddelar Göta hovrätt dom i målet där två personer åtalats för mord, försök till mord och grov misshandel i samband med en konflikt mellan olika familjer och släkter den 21 april 2014 i Norrköping.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar vilket straff som ska följa på ett grovt vapenbrott.
Åklagarna har fått Julian Assanges samtycke med vissa villkor till att förhöra honom i London och genomföra ett DNA-prov. Åklagarna har bett om klargörande av innebörden av de villkor som ställts.
I morgon fredag den 17 april väcks åtal mot en man misstänkt för inblandning i framställning av barnpornografi. Mannen misstänks ha ingått i ett internationellt nätverk av personer och ska ha agerat mellanhand mellan beställare och fotografer.
De tre män som sitter häktade misstänkta för grovt vapenbrott i Göteborg den 19 mars begärs idag omhäktade av kammaråklagare Johan Udén vid Göteborgs åklagarkammare. Häktningen inkluderar även två nya brottsmisstankar.
Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors har idag beslutat att lägga ned förundersökningen om grovt förtal av rektorn på Tullskolan i Karlskrona. De uttalanden som gjorts är inte att bedöma som förtal.
Den man, född -92, som sedan i måndags varit anhållen misstänkt för medhjälp vid trippelmordet i Uddevalla den 7 mars har nu häktats av Uddevalla tingsrätt.
Kammaråklagare Viktoria Karlsson har i dag beslutat att inte överklaga tingsrättens dom i mål om grov våldtäkt i Trollhättan 2012.
I dag redovisar 12 myndigheter resultatet av det gemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet. Inom ramen för samarbetet har exempelvis fler dömts till fängelse jämfört med året innan och stora skadestånd till Försäkringskassan har dömts ut.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om ett rån mot en äldre kvinna i hennes bostad ska bedömas som grovt rån.
Målet handlar om en 53-årig socialsekreterare som upplevt sig som mobbad på sitt arbete. Mannen begick självmord 2010. Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar hovrättens friande dom mot mannens chefer.
Chefsåklagare Torsten Angervåg vid Åklagarkammaren i Norrköping har i dag beslutat att lägga ned förundersökningen mot den man i Norrköping som varit misstänkt för stämpling till allmänfarlig ödeläggelse.
Riksåklagaren har överprövat lägre åklagares beslut att inte inleda förundersökning med anledning av en anmälan om brott mot Dawit Isaak.
Åklagare i Helsingborg har i dag väckt åtal mot en 24-årig man, i ett omfattande ärende om sexuella övergrepp på internet. Misstankarna rör brott mot ett 60-tal flickor och pojkar i åldrarna 10-15 år. I ärendet finns över 500 brottsmisstankar.
Riksåklagaren anser att Julian Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro, men tillstyrker att Högsta domstolen prövar frågan.
I utredningen kring trippelmordet i Uddevalla har åklagare i dag på eftermiddagen beslutat att anhålla en person misstänkt för medhjälp till mord.
I dag måndag den 23 mars meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge dom i målet där en person åtalats för misshandel och vållande till annans död i samband med den allsvenska fotbollspremiären 2014.
Sida 1 (12)Nästa
Prenumerera på nyheter

Du kan prenumerera på nyheter per e-post från Åklagarmyndigheten

Registrera dig här.

RSS-flöde

Du har även möjlighet att prenumerera på Åklagarmyndighetens nyheter via RSS.

Prenumerera via denna länk.