Att träffas på riktigt är överlägset de digitala mötena

Emma Olsson är assistentåklagare vid åklagarkammaren i Kalmar. Under pandemin har hon deltagit i åklagarutbildningen digitalt. Nu har hennes kurs för första gången gått av stapeln fysiskt. Men, det finns både för- och nackdelar med båda varianter menar hon.

Grupparbete på åklagarkurs hösten 2021

Emma Olsson har för första gången sedan hennes åklagarutbildning började 2020 fått träffa sina utbildningskollegor i verkligheten. De var nyligen i Göteborg i två veckor och fick bästa möjliga förutsättningar för att trivas och kunna tillgodogöra sig utbildningen.

– Vi bodde jättefint och allt runt omkring gjorde att vi nästan kände oss bortskämda. Men hela den här grejen med att resa till kursen på tåg och sitta nära tillsammans på middagar kändes nästan förbjudet. Man har vant sig av med fysisk kontakt med andra, säger Emma.

Hon tycker att det mycket värdefullt att få träffa de andra och insåg snabbt vad som gått förlorat med de digitala mötena.

– När du är på plats är det inte bara lättare att kunna koncentrera sig och ta till sig informationen bättre, utan grupparbeten fungerar också mycket effektivare och det är enklare att ta ordet. Det går att samtala på ett hela annat sätt och i pauserna kunde vi dela erfarenheter med varandra, berättar hon och fortsätter:

– I Kalmar har vi en del samarbete med kammaren i Växjö och där finns en kurskamrat till mig som jag tidigare bara sett namnet på. Nu fick vi träffas personligen och det var roligt, säger Emma Olsson.

Dela både små och stora problem

Deltagarna på kursen ligger ungefär på samma kunskapsnivå och för Emma blev det enkelt att kunna dela problem, små som stora.

– Det var lättare att kunna diskutera saker som man tycker har varit svåra och att få veta att många upplevde samma sak, säger hon.

Också det sociala fick en skjuts framåt. Under kursen gjorde de flera roliga aktiviteter som också naturligtvis fått stå tillbaka under pandemin.

– Vi gick och såg herrfotboll ihop, Kalmar FF mötte IFK Göteborg på Ullevi och en kväll var vi på Stand-up vid Järntorget. På avslutningsmiddagen ordnade jag även med ett Göteborgsquiz.

Emma Olsson och några kurskamrater på besök på Ullevi

Emma Olsson och några av hennes kurskamrater gjorde ett besök på Ullevi tillsammans för att se en fotbollsmatch.

Utbildningen i fokus

Det som även är positivt med att den fysiska utbildningen är i gång är att det går lättare att fokusera enbart på utbildningen tycker Emma. Under pandemin och de digitala mötena fanns det vanliga jobbet närvarande vid sidan av hela tiden. Hon tar också upp andra fördelar.

– När jag blickar tillbaka så är det saker vi missat som hade varit intressanta att ta del av. Obduktionstillfället är ett exempel. Och nu under vår fysiska träff medverkade polisen som berättade om sina förundersökningar och hur de jobbar, det hade inte varit lika bra på Skype. Men jag ser också fördelar med att ha möten digitalt. Vissa av föreläsningarna kan man ta till sig informationen från lika bra även om det inte sker på plats, säger Emma.

En positiv sak med det digitala och som många säkert vant sig vid är att om man ska vara borta fysiskt i två veckor finns det en massa praktiska problem som måste lösas på hemmafronten.

– Jag har till exempel en katt som jag måste fixa kattvakt till, och för de som har familj med små barn kan det vara lite mer krångligt att vara borta så länge. Vi hade en deltagare som hade sin familj med sig på hotellet för att få det att fungera. Det har varit ett mindre problem att ta hand om under pandemin, avslutar Emma.