Anna Mahdessian, it-administratör i Stockholm


Varför började du på Åklagarmyndigheten?

– Jag ville ha ett jobb där jag fick arbeta med it-frågor och av en slump hittade jag just en sådan ledig tjänst på Åklagarmyndigheten. Arbetet innebär att jag får jobba med många olika it-frågor. Redan på anställningsintervjun kände jag att det var en modern arbetsplats med trevliga människor, så allt stämde.


Berätta om din utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet.

– Från början är jag historiker, men när jag kom till Sverige från Armenien förstod jag att jag behövde byta inriktning. Jag studerade it och pedagogik på Stockholms universitet och Tekniska högskolan och sedan arbetade jag några år med it-utbildning på olika företag innan jag hamnade här.

Vad innebär det att vara it-administratör?

– Jag är ansvarig för datorer, skrivare, passerkort, mobiler och annat som har med it att göra. När åklagarna fattar beslut om att anhålla en person eller begära någon häktad gör de det i våra it-system. Därför är det verkligen viktigt att systemen fungerar. Jag är en länk mellan den komplicerade tekniken och personerna som använder den.Beskriv en typisk arbetsdag.

– När jag kommer på morgonen börjar jag med att kolla mejlen. Det är oftast rätt många meddelanden från polisen, domstolen och andra.

– Men mest jobbar jag med programuppdateringar, installation av nya och gamla datorer, synkning av telefoner, hantering av övervakningssystem och filmer, beställning av it-utrustning och även användarbehörigheter.

– Jag har stor nytta av att jag har erfarenhet av pedagogik för att lära ut hur saker fungerar. Jag lägger gärna fem minuter extra på att förklara något, eftersom jag vet att det lönar sig i det långa loppet. Till exempel är det givande att kunna hjälpa åklagarna presentationer som de ibland skapar till rättegångarna. Genom ljudfiler, bilder och animation gör vi informationen lätt att presentera i domstolen.

Berätta om din arbetsplats!

 
– Vi är ungefär 60 personer som arbetar här. Det är en väldigt trygg och stabil arbetsplats med bra villkor. Det är trevlig atmosfär här: ingen hierarki på arbetsplatsen utan alla jobbar tillsammans mot samma mål.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det är att jag får jobba med teknik och att lösa problem, just problemlösningen är rolig, tycker jag. Sedan är det ett mycket tacksamt jobb för alla blir så glada när man kan hjälpa dem.