Ingen pratar – tystnadskulturen vid brott

Hur kan vi få fler att våga berätta vad de sett vid brott? Den frågan diskuterades på ett av Åklagarmyndighetens seminarier i Almedalen.

På bild: Domare Mikael Swahn, riksåklagare Petra Lundh och advokat Johan Eriksson.

Vi ser en brottsutveckling med många grova våldsbrott, framför allt skjutningar, och många utredningar som inte klaras upp. Det är ofta svårt att få vittnen och målsäganden att ställa upp och prata om vad de sett och hört.

Hur ska vi få fler att prata och våga vittna? Hur kan vi på ett bättre sätt underlätta för och skydda de som berättar? Hur kan lagstiftningen utvecklas för att anpassas till ett sådant scenario? Det var frågor som diskuterades på ett seminarium som Åklagarmyndigheten anordnade i Almedalen den 5 juli. I panelen deltog riksåklagare Petra Lundh, advokat Johan Eriksson, domare Mikael Swahn och vice chefsåklagare Anna Svedin.

Nya lagar löser inte alla problem

Ny lagstiftning är inte svaret på alla frågor, det var paneldeltagarna överens om.

– Tystnadskulturen har blivit allt starkare och det är ett samhällsproblem som man måste ta tag i från grunden. Men det har ingen lyckats med, utan istället lappar och lagar vi i lagstiftningen, sa vice chefsåklagare Anna Svedin.

Nyligen infördes i svensk lag ett system med så kallade kronvittnen, som innebär att den som är misstänkt och som medverkar till att någon annan persons brottslighet klaras upp också ska kunna få ett kortare straff. Dock ska domstolen inte behöva följa den strafflindring som åklagaren föreslår för den misstänkte.

– Jag är oroad över att man kastar fram ogenomtänkta förslag. Kronvittnen är ett grepp i panik, så som lagstiftningen utformades. Ingen advokat kommer att kunna uttala sig om strafflindringens värde, eftersom den misstänkte inte får några garantier, sa advokat Johan Eriksson.

Finns överallt

Tystnadskulturen finns inte enbart inom den organiserade och grova brottsligheten, utan den har smittat av sig även till vanliga medborgare som råkar bli vittnen till brott.

– Det har skett en förändring så att inte ens tillfällighetsvittnen vågar träda fram. Det gäller inte bara de allvarligaste brotten, utan även inom annan typ av brottslighet, sa riksåklagare Petra Lundh.

Många gånger är vittnen och brottsoffer oroliga i onödan, i synnerhet vid mindre allvarlig brottslighet Det finns stöd att få för den som ska vittna och sedan några dagar är det till exempel möjligt att sekretessbelägga vittnens kontaktuppgifter.

Svåra frågor

Frågorna är många och några entydiga svar finns i allmänhet inte. Paneldeltagarna var dock överens om att detta är ett problem som måste fortsätta diskuteras.

På bild: Vice chefsåklagare Anna Svedin, domare Mikael Swahn, riksåklagare Petra Lundh
och advokat Johan Eriksson samt moderator Helene Gestrin.

Publicerad 2022-07-05

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Fler nyheter