Sommarnotarier - ett sätt att få grepp om juridiken i praktiken

500 juriststudenter sökte men bara 22 fick en eftertraktad plats som sommarnotarie på Åklagarmyndigheten. Sommarnotarierna är en administrativ hjälp på åklagarkamrarna, samtidigt som de får en inblick i hur både åklagare och handläggare arbetar i myndigheten. Studenten Armana Masfun fick en av de eftertraktade platserna och har i sommar varit på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Här berättar hon om hur tiden på Åklagarmyndigheten varit.

Bild på sommarnotarie.– Jag är tacksam över att få en inblick i åklagaryrket. Det är så intressant att praktiskt få lära sig mer om alla delar av rättskedjan, säger Armana Masfun.

Armana läser juristprogrammet på Stockholms universitet och har tidigare sommarjobbat på Kriminalvården, Rättsmedicinalverket och som vittnesstöd på en domstol.

Hon är, när denna intervju görs, inne på sin fjärde vecka på kammaren, tiden flyger iväg berättar hon.

– Jag har inte riktigt förstått att en åklagare har så många ärenden samtidigt. De har förhandlingar och massor av andra uppgifter parallellt. Det var till en början svårt att förstå hur de prioriterar.


Kan det vara avskräckande?

– Nej, men det var lite chockerande. Det känns spännande att komma till jobbet och inte veta hur dagen kommer sluta. Det verkar kul.

Armana har arbetat administrativt på åklagarkammaren med att skapa akter, bevaka receptionen och registrera inkommande ärenden.

– Det är en bra atmosfär här på kammaren. Inga frågor är för dumma, jag har blivit väldigt bra bemött, det är viktigt, avslutar hon.

Publicerad 2022-08-11

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Regler för utlämning

  Vad gäller när någon begärs utlämnad för brott till ett land utanför EU, Norden och Storbritannien? Vi reder ut begreppen.

  Läs mer
 • Skärpt lag mot hedersrelaterade brott

  I somras infördes brottet hedersförtryck i brottsbalken. Syftet var att ytterligare motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Införandet av brottet är en signal om att synen på den här typen av brottslighet skärpts. Bestämmelsen omfattar brott som begåtts efter den 1 juni 2022.

  Läs mer
 • Rekryteringssatsning på nya kompetenser inom it

  Åklagarmyndigheten utökar it-avdelningen med nya roller som bland annat är kopplade till att myndigheten sedan den 1 oktober är beredskapsmyndighet. Dessutom ska systemet Cåbra som används för brottmålshanteringen utvecklas och förbättras. Totalt rekryteras nu över 20 medarbetare inom it.

  Läs mer
 • Fler nyheter