Utredningen mot Assange läggs ned

Publicerad: 2017-05-19 10:15:00

Överåklagare Marianne Ny har beslutat att lägga ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt begången av Julian Assange. Skälet är det inte finns anledning att tro att beslutet att överlämna honom till Sverige kan verkställas inom överskådlig tid.

Vid en presskonferens i Stockholm den 19 maj redogjorde Marianne Ny för sitt beslut.

- Julian Assange tog för nästan fem år sedan sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, där han fortfarande befinner sig. Han har alltså undandragit sig alla försök för svenska och brittiska myndigheter att verkställa beslutet om att överlämna honom till Sverige enligt EU-reglerna om en europeisk arresteringsorder. Min bedömning är att överlämningen inte kan verkställas inom överskådlig tid, säger Marianne Ny.

Enligt lagen ska en brottsutredning ske skyndsamt. Vid den tidpunkt när en åklagare inte har möjlighet att vidta fler utredningsåtgärder är åklagaren skyldig att lägga ned förundersökningen.

- Alla möjligheter att för närvarande driva utredningen framåt är uttömda. För att kunna gå vidare skulle det krävas att Julian Assange formellt skulle delges misstanke om brottet. Det kan inte förväntas att vi skulle få bistånd av Ecuador med detta. Utredningen läggs därför ned.

- Om han vid en senare tidpunkt skulle göra sig tillgänglig kan jag besluta att omedelbart återuppta förundersökningen. Mitt beslut innebär att det för tillfället inte är meningsfullt att driva utredningen vidare, säger Marianne Ny.

Som en konsekvens av beslutet har åklagaren hävt häktningen och återkallat den europeiska arresteringsordern.

- Eftersom det under nuvarande omständigheter inte är möjligt att driva utredningen framåt framstår det inte längre som proportionerligt att Julian Assange ska vara fortsatt häktad. Det innebär också att det inte finns förutsättningar att fortsätta förundersökningen, säger Marianne Ny.

Länk till nedläggningsbeslutet (pdf) Länk till häktningsbeslutet (pdf)

Kronologi (pdf)

Målnummer i Stockholms tingsrätt:B 12885-10

Presstjänsten010-562 50 20