Aktuella pressmeddelanden

November

  • Åklagare leder utredning om avlidna i Tullinge

    I morse, onsdagen den 15 november, påträffades ett barn avlidet i ett villaområde i Tullinge i södra Stockholm. På platsen fanns även en svårt skadad kvinna som fördes till sjukhus där hon senare under dagen avled.

    Läs mer

    I morse, onsdagen den 15 november, påträffades ett barn avlidet i ett villaområde i Tullinge i södra Stockholm. På platsen fanns även en svårt skadad kvinna som fördes till sjukhus där hon senare under dagen avled.

    Det finns i nuläget misstanke om att brott har begåtts. Förundersökningen leds av kammaråklagare Tobias Kudrén vid Södertörns åklagarkammare i Stockholm. På grund av förundersökningssekretess, och av hänsyn till de avlidnasanhöriga, kan åklagaren i dagsläget inte kommentera utredningen alls, varken avseende brottsrubricering eller några andra detaljer. Information i ärendet kommer att lämnas i pressmeddelande så snart det är möjligt. Presstjänsten 010-562 50 20

    Läs mer
  • Kvinna misstänkt för mord i Perstorp släppt

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg har under eftermiddagen i dag beslutat häva anhållandet av den kvinnasom sedan i måndags varit anhållen skäligen misstänkt för mord på en tvåårig pojke i Perstorp för sju år sedan.

    Läs mer

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg har under eftermiddagen i dag beslutat häva anhållandet av den kvinnasom sedan i måndags varit anhållen skäligen misstänkt för mord på en tvåårig pojke i Perstorp för sju år sedan.

    En eventuell häktningsframställning mot kvinnan skulle ha ingetts till tingsrätten i ärendet senast kl. 12.00 torsdagen den 16 november men åklagaren har nu istället beslutat att häva anhållandet och försätta kvinnan på fri fot. -Skälet till att jag inte begär kvinnan häktad är att hon endast är skäligen misstänkt för brottet, det vill säga den lägre misstankegraden. När någon häktas på denna lägre misstankegrad har polis och åklagare bara en vecka på sig för att stärka misstankarna till nivån "sannolika skäl". Utredningsläget är dock sådant att jag inte bedömer det som möjligt att stärka misstankarna och nå upp till sannolika skäl. Därmed finns det inte förutsättningar för ett fortsatt frihetsberövande och därför har jag hävt det så kallade utredningsanhållandet, säger kammaråklagare Helene Jacobsson och fortsätter: -Misstankarna mot kvinnan kvarstår dock och vi är fortfarande intresserade av att få in uppgifter som kan vara relevanta för utredningen. Det var i måndags den 13 november som en kvinna greps och anhölls som skäligen misstänkt för mord på ett barn i Perstorp under år 2010. Misstankarna mot kvinnan uppstod efter att nya uppgifter inkommit till polisen i ärendet. KontaktKammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg är tillgänglig för media på telefon 010-562 68 87 mellan klockan 15.30 och 16.30 i dag.

    Läs mer
  • Åklagaren ger en lägesrapport i ärendet där en svensk FN-medarbetare i mars 2017 mördades i Kongo-Kinshasa.

    Den svenska förundersökningen om mordet på en svensk FN-medarbetare i Kongo-Kinshasa pågår alltjämt. För utredningen är uppgifter och vittnen som finns i Kongo av avgörande betydelse. Svensk polis och åklagare får inte vidta utredningsåtgärder, exempelvis förhöra vittnen, i Kongo, utan måste då begära hjälp från Kongo för att utföra åtgärden, så kallad rättslig hjälp. Den svenska utredningen har sökt samarbete med Kongo. En framställan om rättslig hjälp gjordes den 27 april 2017 men har inte lett till att några uppgifter från utredningen lämnats från Kongos sida. Det som har framkommit om den kongolesiska utredningen och rättegången är att den inte uppfyller grundläggande rättssäkerhetskrav och har uppenbara brister i väsentliga avseenden. Utredningsmaterialet utesluter inte att personer nära anknutna till regimen i Kongo är involverade i morden. Det är med beaktande av dessa omständigheter för närvarande inte aktuellt för polis och åklagare att besöka Kongo. - Den svenska utredningen har stora svårigheter med hänsyn till att den är helt beroende av bevisning som finns i Kongo och att samarbetet med Kongo inte fungerar, säger kammaråklagare Sara Nilsson som ansvarar för den svenska utredningen. Utredningen fortsätter. Polis och åklagare försöker på olika sätt att få fram nya uppgifter som kan föra utredningen framåt. Det går för närvarande inte att bedöma om det i ett senare skede kan bli aktuellt att besöka Kongo. KontaktKammaråklagare Sara Nilsson, 010-562 50 40 Presstjänsten, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den 17 november väcker kammaråklagare Christer Sammens åtal i ett uppmärksammat ärende om mord och grov kvinnofridskränkning utanför Hudiksvall. I samband med åtalet bjuds media in till pressträff i Bollnäs.

    En 19-årig kvinna försvann helgen 13-14 maj 2017 i Njutånger söder om Hudiksvall och påträffades död i området ett par dagar senare. En 22-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på kvinnan. Åtal väcks nu mot 22-åringen för mord och grov kvinnofridskränkning. Presskonferensen äger rum fredag den 17 november klockan 13 i Polishuset i Bollnäs. Tillfälle för intervjuer kommer att erbjudas efter presskonferensen. Plats: Polishuset i Bollnäs. Ingång baksidan av Polishuset vid Hälsocentralen Långgatan 30 Datum: Fredag den 17 november 2017 Tid: Klockan 13.00 Medverkar gör förundersökningsledare, kammaråklagare Christer Sammens, spaningsledare Christer Lööf samt lokalpolisområdeschef i Hälsingland Karl von Krusenstjerna. Anmäl dig till [email protected] senast torsdag den 16 november klockan 11. Stämningsansökan, ett utskrivet exemplar per redaktion, delas ut på plats till föranmälda deltagare. Förundersökning i digital form kan utlämnas av Hudiksvalls Tingsrätt [email protected] Huvudförhandlingen hålls i Hudiksvalls tingsrätt och är planerad att starta den 27 november. Målnummer i Hudiksvalls tingsrätt: B1071-17 Innan åtalet väcks kommer åklagaren inte vara tillgänglig för media. Presskontakt Polisen Gävleborg 010-567 85 42 Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20

    Läs mer
  • Den 30 september hölls flera demonstrationer i Göteborg. På tisdagsmorgonen åtalades elva personer. Åklagaren finns tillgänglig för media under dagen.

    Nio av de elva personerna har bland annat åtalats för våldsamt upplopp. En person för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman. Nio personer åtalas för försök till våld mot tjänsteman och åtta för brott mot maskeringsförbud. - Alla brotten har begåtts mot Polismyndigheten, inte mot de högerextrema grupperingarna. De nu åtalade är en lös sammansättning människor som samlats och begått våldsamt upplopp, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Mats Ihlbom. Två av personerna är dessutom åtalade för grovt våld mot tjänsteman respektive försök till grovt våld mot tjänsteman, eftersom de har använt slunga. - Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 12399-17 Kontakt:Kammaråklagare Mats Ihlbom finns tillgänglig för media under dagen 010-562 52 91 (förutom 11-12). Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Kvinna i Perstorp anhållen för sju år gammalt mord

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg beslutade under måndagsmorgonen att anhålla en kvinna misstänkt för mord på en tvåårig pojke som påträffades avliden i Perstorp för sju år sedan. Kvinnan är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

    Läs mer

    Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg beslutade under måndagsmorgonen att anhålla en kvinna misstänkt för mord på en tvåårig pojke som påträffades avliden i Perstorp för sju år sedan. Kvinnan är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

    Det var den28 september år 2010 som ambulans tillkallades till en adress i Perstorp där en tvåårig pojke hittats livlös i sin säng. Pojken dödförklarades kort därefter och kroppen obducerades då dödsorsaken bedömdes som oklar. -Efter att polisen nyligen fått in nya uppgifter i ärendet uppstod misstankar om att en kvinna, närstående den avlidna pojken, kan ha orsakat pojkens död. I morse beslutade jag därför att anhålla kvinnan i sin frånvaro såsom misstänkt för mord. Senare under dagen greps hon och efter ett kort inledande förhör fattade jag beslut om att anhållandet skulle kvarstå, dock fortfarande på skälig misstanke. Den misstänkta kvinnan förnekar brott, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg. På grund av förundersökningssekretess kan åklagaren inte gå in på fler detaljer i ärendet just nu men utredningen fortsätter med sedvanliga utredningsåtgärder. Senast torsdagen den 16 november ska åklagaren fatta beslut om den anhållna personen ska begäras häktad eller inte. Polis och åklagare tar gärna emot tips i ärendet. Den som har information kan kontakta polisen Region Syd på telefon 114 14 eller åklagaren på telefonnumret nedan. KontaktKammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg 010-562 68 87 Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Målet gäller överträdelse av förbudet för den som ålagts näringsförbud att återkommande ta emot uppdrag i en näringsverksamhet som drivs av en närstående.

    Enligt lagen om näringsförbud får den som har näringsförbud inte vara anställd eller återkommande ta emot uppdrag i en näringsverksamhet som drivs av en närstående. Den som bryter mot detta förbud kan dömas för överträdelse av näringsförbud. En kvinna dömdes 2014 för grovt bokföringsbrott och ålades samtidigt näringsförbud. Senare samma år beviljades kvinnan dispens från näringsförbudet på så sätt att hon fick ta anställning som telefonist och telefonförsäljare i hennes makes aktiebolag. Maken hade då nyligen bildat ett annat aktiebolag med en helt annan verksamhet än i det första aktiebolaget. Kvinnan åtalades för överträdelse av näringsförbud bestående i att hon under 2015 varit verksam i makens nybildade bolag. Hovrätten kom fram till slutsatsen att kvinnan tagit emot och utfört ett antal uppdrag inom ramen för det nybildade aktiebolagets näringsverksamhet. Uppdragen gick bland annat ut på att köpa in produkter, delta vid ett produktpresentationsmöte och delta vid flera fotograferingstillfällen i marknadsföringssyfte. Enligt hovrätten var det emellertid fråga om relativt få och okvalificerade uppgifter som inte varit av sådan karaktär att hon kunde anses återkommande ha tagit emot uppdrag för bolagets räkning. Kvinnan frikändes därför. Riksåklagaren har, efter en framställning av Ekobrottsmyndigheten, överklagat hovrättens dom och yrkar i Högsta domstolen att kvinnan ska dömas för överträdelse av näringsförbud. I överklagandet konstateras att kvinnan har tagit emot och utfört nio uppdrag under cirka fyra månaders tid. Hon får därmed anses ha återkommande tagit emot uppdrag i det nybildade aktiebolagets näringsverksamhet. Enligt riksåklagaren krävs det inte att uppdragen ska vara kvalificerade för att falla under förbudet. Det är inte heller fråga om enstaka uppdrag och uppdragen ligger inte alltför lång tid efter varandra. Riksåklagarenmenar att det behövs vägledande uttalanden från Högsta domstolen. Högsta domstolen harinte tidigare prövat något liknande mål om överträdelse av näringsförbud. Reglerna om näringsförbud är centrala och viktiga i arbetet med att motverka ekonomisk brottslighet i näringsverksamhet. Om det skulle krävas att de uppdrag som tas emot i en närståendes verksamhet är av kvalificerat slag skulle det innebära att näringsförbudets effektivitet urholkas. Kontakt: Chefsåklagaren Lars Persson, rättsavdelningen Åklagarmyndigheten 010-562 50 22 Kammaråklagaren Catharina Linné, Ekobrottsmyndighetens rättsenhet 010-562 97 31 Presstjänsten 010-562 50 20 Länk till överklagandet Länk till grunderna för överklagande Länk till Ekobrottsmyndighetens framställning

    Läs mer
  • Den man i 30-årsåldern som suttit anhållen sedan i onsdags skäligen misstänkt för mord på en kvinna i Åre den 7 november i år har under förmiddagen i dag försatts på fri fot efter beslut av åklagare.

    - Utredningen som skett genom förhör, teknisk undersökning och obduktion har försvagat misstanken mot mannen. Det har framkommit att annan dödsorsak än mord eller dråp är sannolik. Den anhållne är avförd från ärendet och det finns alltså inte längre några misstankar mot honom, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Eva-Lena Rimér vid Åklagarkammaren i Östersund. Åklagaren har i nuläget ingen möjlighet att kommentera ärendet ytterligare. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • I dag fredag den 10 november 2017 har åtal väckts vid Borås tingsrätt mot tre personer på sannolika skäl misstänkta för sammanlagt elva rån och rånförsök i centrala Borås under augusti och september månad i år.

    - Åtalet gäller tre ungdomar i 16-17-årsåldern som misstänks för de här rånen och rånförsöken i centrala Borås. Merparten av rånen har utförts nattetid och riktat sig mot personer som varit på väg hem från stan. I samtliga fall har gärningsmännen varit maskerade och hotat målsägandena med skjutvapen i form av en soft air gun samt i vissa fall även med kniv. - Ett av rånen har rubricerats som grovt då en person under vapenhot tvingats till sin bostad för att packa ihop tillhörigheter under tiden som hans flickvän hållits gisslan under vapenhot, säger kammaråklagare Carolyn Westeröd som leder förundersökningen.Huvudförhandling i ärendet inleds torsdagen den 16 november i Borås tingsrätt och beräknas pågå under åtta dagar. Målnummer i Borås tingsrätt: B 2335-17. KontaktKammaråklagare Carolyn Westeröd vid Åklagarkammaren i Borås är tillgänglig för media på telefonnummer 010-562 72 21 i dag fredag klockan 13-15 samt under måndag förmiddag 9-10. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom i dag i jaktbrottsärende

    I dag fredag den 10 november meddlear Luleå tingsrätt dom i ett ärende där fem personer åtalats för olika jaktbrott. Åklagaren är tillgänglig för medier.

    Läs mer

    I dag fredag den 10 november meddlear Luleå tingsrätt dom i ett ärende där fem personer åtalats för olika jaktbrott. Åklagaren är tillgänglig för medier.

    Fem män åtalades i juni för flera olika grova jaktbrott. Rättegången avslutades den 19 oktober. I dag fredag den 10 november klockan 14 kommer domen. Kammaråklagare Åse Schultz, 010-562 64 62,är tillgänglig för media i eftermiddag. Även kammaråklagare Christer B Jarlås, 010-562 64 65,kan svara på allmänna frågor om jaktbrott. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Sida
    1 2 3 >