16 personer i Västerås åtalas för omfattande brottslighet

Publicerad: 2019-11-19 10:24:18

Åtal har i dag väckts vid Västmanlands tingsrätt mot 16 personer som misstänks för bland annat grov utpressning, narkotikabrott, grov misshandel, grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.

Nio personer har åtalats för grov utpressning som misstänks ha pågått under tiden juni 2015 till 23 mars 2019 mot två målsäganden. Åtalet omfattar även misstankar om brott som utgjort ett led i den grova utpressningen mot målsägandena där de tilltalade i olika konstellationer åtalats för narkotikabrott, grov misshandel, grovt vapenbrott samt försök till grov utpressning. Tre av de tilltalade har även åtalats för olika typer av penningtvättsbrott. En av de nio tilltalade åtalas även för grovt vapenbrott i maj 2019.

Utöver de nio som åtalats för brott begångna mot målsägandena har en person åtalats för grovt vapenbrott och sex personer har åtalats för penningtvättsbrott och näringspenningtvätt, grovt brott.

- Vi väcker åtal i dag efter en mycket omfattande utredning som pågått sedan i våras. Polisen har lagt ner mycket tid och resurser på att utreda brottsligheten som varit både organiserad, omfattande och pågått under en lång tid, säger kammaråklagare Jenny Alriksson.

Bakgrund

Förundersökning inleddes den 23 mars 2019 när polisen larmades till Bjurhovda centrum i Västerås då målsägandena uppgett att de blivit utsatta för misshandel, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande av flera gärningsmän, som ett led i en grov utpressning. Tre personer greps samma kväll och har sedan dess suttit frihetsberövade. Ytterligare sju av de tilltalade är frihetsberövade i målet.

Den 26 mars 2019 beslagtogs, hos en av de tilltalade, en revolver och en Kalasjnikov som misstänks ha använts vid gärningarna den 23 mars 2019. Förutom dessa vapen åtalas en av de tilltalade för grovt vapenbrott då tre pistoler, en kulsprutepistol och en revolver påträffades i skogen vid Fredholmsgatan i Västerås den 12 maj 2019.

- Under förundersökningen har det framkommit misstankar om att målsägandena utsatts för brott av nio av de tilltalade sedan mitten av 2015. Målsägandena har under hot om våld överfört eller lämnat pengar till de personer som åtalats för grov utpressning. Vid vissa tillfällen har en av målsägandena överfört pengar till andra personer och det är de personerna som åtalats för penningtvättsbrott, säger Jenny Alriksson.

- Utöver de som varit direkt inblandade i utpressningen så har åtal även väckts mot andra personer som på olika sätt varit delaktiga i hanteringen av brottsutbytet. Såväl kontanter som dyra klockor, smycken och märkesväskor har tagits i beslag, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Huvudförhandlingen, som hålls i Västmanlands tingsrätt, kommer preliminärt att påbörjas den 2 december och förväntas pågå till slutet av februari. Det är tingsrätten som beslutar om exakt datum för när huvudförhandlingen inleds. Förundersökningen har letts av kammaråklagare Jenny Alriksson med biträde av kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Åklagarna har inga ytterligare upplysningar att lämna och har heller inte möjlighet att vara tillgängliga för media.

Målnummer i tingsrätten: B 1709-19. 

 

Presstjänsten 010-562 50 20