Åklagaren kommenterar dom i Uddevalla

Publicerad: 2020-07-27 14:05:07

Uddevalla tingsrätt meddelade i dag dom i målet där en 23-årig man åtalats för mord och brott mot griftefrid. Mannen döms för mord och brott mot griftefrid mot den 17-åriga flickan. Påföljden bestäms till livstids fängelse. Förundersökningsledare, kammaråklagare Jim Westerberg, kommenterar domen.

– Jag kan konstatera att rätten delar vår bedömning och redan när rättegången avslutades bedömdes mannen vara skyldig. Han döms nu till lagens strängaste straff vilket vi yrkade på.

– Utredningen har pekat på flera försvårande moment. Bland annat är det frågan om ett allvarligt våldsbrott mot en ännu inte vuxen person och brottet ägde rum i kvinnans hem. Mannen har dessutom skändat kroppen i anslutning till gärningen vilket också är försvårande.

– Utredningen tog endast sex månader att slutföra vilket är ganska snabbt när det handlar om mord i den här omfattningen. Vi är mycket nöjda med att Nationellt forensiskt centrum prioriterat ärendet och jobbat hårt för att få fram provsvar som var nödvändiga. Utredande polis i ärendet har också gjort ett mycket bra arbete, säger Jim Westerberg.

Målnummer Uddevalla tingsrätt: B 3280-19

Kontakt

Förundersökningsledare, kammaråklagare Jim Westerberg är tillgänglig per telefon i dag kl. 14.15–14.45, 010-562 70 54.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20