Riksåklagaren har överklagat en friande hovrättsdom om våldtäkt till Högsta domstolen

Publicerad: 2020-03-18 12:49:28

En man som var åtalad för våldtäkt, alternativt oaktsam våldtäkt, friades av hovrätten för att det inte var styrkt att mannen förstod att kvinnan sov. Riksåklagaren överklagar nu den friande domen.

En man åtalades för våldtäkt, alternativt oaktsam våldtäkt, då han genomfört ett samlag med en kvinna som sov och därmed inte deltog frivilligt. Hovrätten fann att det var utrett att kvinnan sovit. Enligt hovrätten var det inte styrkt att mannen insett att kvinnan sov, varför han inte kunde dömas för våldtäkt. Enligt hovrätten var det heller inte styrkt att mannen insett risken för att kvinnan faktiskt sov. Det är därmed inte bevisat att han varit grovt oaktsam och därför dömde inte hovrätten mannen för oaktsam våldtäkt.

Riksåklagaren har överklagat hovrättens dom. Enligt riksåklagaren är det i första hand klarlagt att mannen insåg att kvinnan sov då han genomförde samlaget. I vart fall har han insett risken för att kvinnan sov. Enligt riksåklagaren ska mannen i första hand dömas för våldtäkt eller, i andra hand, för oaktsam våldtäkt. Påföljden ska under alla förhållanden bestämmas till fängelse.

Enligt riksåklagaren är det viktigt för vägledning och ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar de subjektiva rekvisiten (uppsåt alternativt grov oaktsamhet). Det vill säga att mannen måste ha insett vad han gjorde eller att han i vart fall har haft en aning om att det han gjorde kunde få en viss konsekvens i förhållande till rekvisitet ”inte deltar frivilligt” när frivillighet är uteslutet på grund av sömn.

 

Överklagandets grunder  (länk)

 

Kontakt


Byråchef My Hedström, 010-562 50 27

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20