Åtal för inblandning i sprängningar i nordvästra Stockholm

Publicerad: 2020-11-25 09:56:00

Åklagaren har i dag åtalat en 22-årig man för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Ytterligare en person är åtalad misstänkt för försök till grov utpressning. Sprängningarna ägde rum i Kista och Husby i januari i år. Bakgrunden är grova utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingar till adresserna. Åklagaren och polisens utredningsledare är tillgängliga för media i dag.

Natten till den 21 januari 2020 ägde två sprängningar rum i två flerbostadshus i Kista och Husby. Explosionerna skedde med bara några minuters mellanrum och orsakade vissa personskador och omfattande materiella skador på fastigheterna.

Båda personerna som nu åtalas misstänks för försök till grov utpressning. Den huvudmisstänkta 22-åringen är dessutom åtalad för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Åklagaren menar att han har förmått andra att utföra sprängningarna. Han är sedan i maj häktad i Sverige. Den andra personen är inte frihetsberövad.

– Det här åtalet är resultatet av en omfattande polisutredning där olika delar av polisen varit inblandade. En utredningsgrupp ledd av Polisområde nord bestående av personal från polisområdet och Nationella operativa avdelningen har med bistånd av olika kompetenser inom många olika delar av Polismyndigheten arbetat systematiskt med utredningen under en längre period. Man behöver ge en sådan här utredning en väl tilltagen resurs för att få ett uppklarande, säger förundersökningsledare Carl Mellberg, som är kammaråklagare.

– Direkt i samband med brottet fattades ett beslut om att händelsen skulle utredas inom ramen för en regional särskild händelse. Mycket resurser har lagts på spaning, internetinhämtning, telefonanalys, finansiell utredning och utredningsåtgärder utomlands i flera länder genom rättshjälp, säger Jacob Påhlman, utredningsledare på grova brott i polisområde Stockholm nord.

De som befann sig i de direkt drabbade lägenheterna utgörs av sju personer, varav två barn. Utöver dem finns ett 90-tal boenden som drabbats.

– Det här är brott som har drabbat en omfattande krets av människor och skapat ett stort materiellt och psykiskt lidande för många människor. De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Målnummer i Solna tingsrätt: B 789-20.

 

Kontakt

Kammaråklagare Carl Mellberg är tillgänglig i dag kl. 13-14 på 010-562 54 05.

Kontakta Region Stockholms mediecenter för intervjuer med polisen, 010 - 56 405 55.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20