Enklare brott utreds snabbare

Publicerad: 2021-08-30 09:36:38

Snabbare lagföring är ett arbetssätt som minskar tiden från ett polisingripande till dom – från 22 till cirka sex veckor. Sedan årsskiftet finns en försöksverksamhet i Storgöteborg.

Sedan den 1 januari 2021 pågår försöksverksamhet av arbetssättet Snabbare lagföring i polisområde Storgöteborg, något som drastiskt förkortat processen mellan brott och lagföring från cirka 22 veckor till mindre än sex veckors total handläggningstid. Men ibland kan det gå ännu snabbare än så, vid Göteborgs tingsrätt dömdes en person för butiksstöld till en månads fängelse endast 19 dagar efter polisingripandet.

Snabbare lagföring är ett samarbete mellan polis, åklagare, domstol, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården och innebär att flera vanliga brott kan hanteras genom ett snabbspår i hela rättskedjan. Det kan användas vid brott som ger högst tre års fängelse och där den misstänkta personen är över 18 år och anträffas på brottsplatsen.

Arbetssättet innebär i korthet att polis gör klart utredningen redan på brottsplatsen och den som är misstänkt får antingen med sig en tid för domstolsförhandling eller skriver på en fullmakt för ett strafföreläggande.

De vanligaste brotten som avgörs inom Snabbare lagföring är narkotikabrott, butiksstölder, olovliga körningar, rattfyllerier och brott mot knivlagen. Andra brott är skadegörelse, köp av sexuell tjänst och enklare vapenbrott.

– Under perioden januari–juli i år hanterade vi på Göteborgs åklagarkammare drygt 2 500 misstankar inom ramen för Snabbare lagföring, varav nästan 1 400 resulterade i väckta åtal och cirka 360 strafförelägganden utfärdades, säger kammaråklagare Karin Andersson som arbetar med projektet på åklagarkammaren

Försöksverksamheten har hittills fallit mycket väl ut och vid årsskiftet planeras också en utökning till polisområdena Skaraborg och Älvsborg.

 

Kontakt

Kammaråklagare Karin Andersson, 010-562 72 87, tillgänglig i dag kl. 10-11.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20