Åklagarrevisorer ska följa pengarna

Publicerad: 2021-02-16 08:37:24

Under våren ska Åklagarmyndigheten anställa åtta stycken åklagarrevisorer. Det är ett led i satsningen att komma åt pengar från kriminella personer.

​En åklagarrevisors huvuduppgift är att biträda åklagarna med att spåra och säkra pengar och andra tillgångar som kommer från kriminell verksamhet. Arbetsmetoden kallas finansiell utredning och innebär att man kartlägger en misstänkt persons tillgångar och undersöker om det är rimligt att personen fått tillgångarna på laglig väg. Man kontrollerar offentliga inkomster och personens allmänna ekonomiska situation och gör sedan en analys.  

- Vi revisorer hjälper till med att spåra och säkra kriminellas brottsvinster, oftast från grov organiserad brottslighet. Vi biträder åklagarna i både brottsutbytesfrågor och penningtvättsfrågor. Arbetet är väldigt roligt och meningsfullt. Brott ska inte löna sig, och att bli av med pengar och tillgångar är ofta det som svider mest för de kriminella. Att vi nu blir fler kommer att göra stor skillnad, säger Sara Jakobsson som arbetat som åklagarrevisor i sju år.

Under 2020 ökade antalet finansiella utredningar med 13 procent jämfört med året innan. Antalet ärenden där åklagare yrkade att utbyte av brott ska förverkas ökade med 14 procent.

För närvarande finns tio åklagarrevisorer i myndigheten, och nu utökas styrkan med ytterligare åtta. Det innebär att samtliga åklagarkammare kommer att ha bättre stöd av en åklagarrevisor.

- Ett av Åklagarmyndighetens uppdrag är att begränsa vinsterna av brott och brottslig verksamhet. Med den här satsningen kan vi bli ännu bättre på det. Jag är glad att myndighetens ekonomi nu tillåter att vi anställer fler åklagarrevisorer, säger riksåklagare Petra Lundh.

Av de befintliga åklagarrevisorerna är sex placerade i Stockholm, två i Malmö, en i Göteborg och en i Östersund. Just nu har myndigheten en annons ute om ytterligare en revisor i Stockholm och en annons om två revisorer med placering på en eller två av åklagarkamrarna i Göteborg, Uddevalla, Halmstad, Skövde, Borås, Karlstad, Falun och Örebro.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20