Aktuella pressmeddelanden

Maj

  • Riksåklagaren har överklagat en hovrättsdom till Högsta domstolen och yrkat att domstolen ska döma för synnerligen grovt vapenbrott istället för grovt vapenbrott.

    En ung man åtalades för (bland annat) synnerligen grovt vapenbrott för att han i ett olåst utrymme i sin bostad förvarat två helautomatiska kulsprutepistoler med tillhörande ammunition, varav den ena pistolen var laddad och skjutklar. Mannen rör sig i kriminella kretsar och har dömts för flertalet brott. Både tingsrätten och hovrätten bedömde vapenbrottet som grovt. Riksåklagaren överklagar nu och yrkar att brottet ska bedömas som synnerligen grovt. – 2020 genomfördes flera lagändringar med syfte att skärpa straffen för de allvarligaste vapenbrotten. Förändringarna innebar bland annat att det inte längre skulle behöva röra sig om en stor mängd vapen för att ett brott ska bedömas som synnerligen grovt, så länge vapnen är av en särskilt farlig sort eller om de finns i en miljö där man skulle kunna befara att de skulle komma att användas vid brott. Högsta domstolen har inte prövat gränsen mellan grovt och synnerligen grovt vapenbrott sedan lagändringarna och det är den frågan jag vill att man nu prövar, säger riksåklagare Petra Lundh. I överklagandet pekar riksåklagaren på att farligheten är central i vapenlagstiftningen när man ska bedöma hur ett brott ska rubriceras och vilket straff som ska dömas ut. – I det här fallet har det, enligt min mening, varit fråga om mycket farliga och fungerande vapen som inte har någon annan användning än att skjuta mot människor med. Mannen har varit mycket brottsaktiv och bland annat diskuterat vapenanvändning på telefon med andra personer. Det är klarlagt att ett av vapnen användes vid en skjutning mot en pizzeria någon månad innan det beslagtogs. Vapnen har också varit lättillgängliga på en plats där flera andra personer bor eller vistas. Sammantaget menar jag att man når upp till synnerligen grovt vapenbrott, säger Petra Lundh.   Läs mer Överklagandet. Åklagarmyndigheten gör varje år sammanställningen prioriterade prejudikatfrågor med frågor där det bedöms som viktigt att Högsta domstolen ger vägledning. I den senaste sammanställningen ingår denna fråga.   Kontakt Byråchef Eva Bloch, 010-562 51 96.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Stort tillslag i Stockholmsområdet

    I dag tisdag den 10 maj har tillslag gjorts mot ett stort antal adresser i främst Söderort i Stockholm. Flera personer har gripits. Misstankarna gäller narkotikabrott.

    Läs mer

    I dag tisdag den 10 maj har tillslag gjorts mot ett stort antal adresser i främst Söderort i Stockholm. Flera personer har gripits. Misstankarna gäller narkotikabrott.

    Vid tillslaget på flera olika adresser i Stockholmsområdet, i bland annat Älvsjö, Farsta, Rågsved och Huddinge, greps åtta personer. Brottsmisstankarna är bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. – Utredningen är inne i ett mycket tidigt och känsligt skede och vi kan därför inte berätta mer just nu. Vår bedömning är att information kan lämnas först efter eventuella häktningsförhandlingar, säger kammaråklagare Helena Nordstrand, som leder förundersökningen.  Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 7471-22. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Uppdaterad med målnummer hos tingsrätten. I morgon onsdag den 11 maj bjuds media in till pressträff då polis och åklagare berättar om ärendet där en 33-årig man är häktad misstänkt för flera fall av grova våldtäkter på ett äldreboende i Lerum.

    Medverkande Kammaråklagare Hediye Kurt, Åklagarkammaren i Borås Kammaråklagare Anna Arvidsson, Åklagarkammaren i Borås Gruppchef grova brott, Claes Lindberg, polisområde Älvsborg Tid, plats och anmälan Onsdag 11 maj kl. 13 i hörsalen Borås polishus, Sandgärdsgatan 15. Insläpp från kl. 12.30. Anmäl dig till [email protected] senast onsdag 11 maj kl. 9. Ange namn och redaktion. Föranmälan är obligatorisk. Presslegitimation eller liknande handling ska kunna uppvisas. Möjlighet till enskilda intervjuer finns på pressträffen. Åklagaren kommer inte ha möjlighet att vara tillgänglig för intervjuer på telefon efteråt. Målnummer i Alingsås tingsrätt: B 1821-21 Kontakt för media Christer Fuxborg, presstalesperson, Polismyndigheten Telefon: 072-586 95 36   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom meddelas i omfattande ärende med svarta lägenhetskontrakt

    På torsdag den 12 maj kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett mål där två kvinnor är åtalade för grovt brott mot jordabalken. Enligt åtalet har de i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm under cirka fem år. Åklagaren är tillgänglig för media när dom meddelats.

    Läs mer

    På torsdag den 12 maj kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett mål där två kvinnor är åtalade för grovt brott mot jordabalken. Enligt åtalet har de i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm under cirka fem år. Åklagaren är tillgänglig för media när dom meddelats.

    Utöver de två förmedlarna är också 13 personer som sålt hyreskontrakt åtalade. Hela verksamheten som omfattas av åtalet har omsatt åtminstone 12 miljoner kronor. Det är en av de största utredningarna som någonsin gjorts för brott mot jordabalken. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 6971-20.  Kontakt Kammaråklagare Henrik Söderman är tillgänglig för media på torsdag 12 maj kl. 13-14.30 på 010-562 54 84. Läs mer om jordabalken här.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Tre män har i dag åtalats för försök till mord som inträffade den 25 december 2021 i Forsbacka. En bil med två personer i besköts från en annan bil. En person skadades och en undkom oskadad. Åklagaren är tillgänglig för media.

    – Utredningen visar att det var den oskadade personen som var måltavlan. Bevisningen består av vittnesuppgifter, it-bevisning, DNA-resultat, analyser av ammunition och vapen samt kartläggning av de kriminella nätverken säger Birgitta Fernlund, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Gävle. Åtal väcks också mot två av männen för förberedelse till mord i Gävle den 14-17 januari och åtalet bygger på att målet även denna gång var den person som den tidigare skjutningen var riktad mot. Förundersökningarna har letts av kammaråklagarna Birgitta Fernlund och Fredrik Normark. Enligt dem har gärningarna skett i gängmiljö och misstänks vara en hämnd för det mord som skedde i Gävle den 11 november 2021. Målnummer i Gävle tingsrätt: B 163-22. Huvudförhandlingen planeras att inledas den 18 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och beräknas pågå i sex dagar.  Kontakt Kammaråklagare Fredrik Normark är tillgänglig för media på telefon i dag måndag kl.11-12 och 13-14, tel 010-562 56 36. Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Två män åtalade för mord i Gävle

    Två 20-åriga män har i dag åtalats för mord som inträffade natten till den 11 november 2021 då en 27-årig man sköts till döds med flera skott på Brunnsgatan i centrala Gävle. Enligt åklagaren har mordet skett i gängmiljö. De misstänkta har varit frihetsberövade sedan brottsdatumet. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag, måndag.

    Läs mer

    Två 20-åriga män har i dag åtalats för mord som inträffade natten till den 11 november 2021 då en 27-årig man sköts till döds med flera skott på Brunnsgatan i centrala Gävle. Enligt åklagaren har mordet skett i gängmiljö. De misstänkta har varit frihetsberövade sedan brottsdatumet. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag, måndag.

    Utredningen visar att den 27-årig mannen jagats av två personer till fots innan skottlossningen sker. De misstänkta flydde sedan från platsen på varsin cykel. – Utredningen talar för att bakgrunden till skjutningen är en konflikt mellan två kriminella nätverk i Gävle där målsäganden var en av ledargestalterna på den ena sidan medan de två åtalade männen kopplats till den andra sidan av konflikten. Polisens kännedom om konflikten och tidiga vittnesiakttagelser ledde till en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen. I hans bostad greps de båda männen ungefär en timme efter mordet, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson. Bevisningen består av vittnesuppgifter, it-bevisning, DNA-resultat, analyser av ammunition från brottsplatsen och kartläggning av de kriminella nätverken. – Tack vare vittnesuppgifter har vi också cyklar som tagits i beslag och som utredningen visar användes vid brottet, säger Therese Stensson Jonsson. Målnummer i Gävle tingsrätt: B 3622-21. Huvudförhandlingen planeras att inledas den 23 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och beräknas pågå i sex dagar. Kontakt Kammaråklagare Therese Stensson Jonsson är tillgänglig för media på telefon i dag måndag kl.10.30-12 samt 13-14.30 på 010-562 68 55.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har beslutat lägga ner en förundersökning om misstänkt tjänstefel och vållande till annans död i Trollhättan i oktober förra året. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag.

    Händelsen inträffade i oktober 2021 i Trollhättan. En ung kvinna konstaterades avliden på sjukhus strax efter att hon varit omhändertagen och placerad i arresten enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (Lag 1976:511). Under utredningen av omständigheterna kring det inträffade dödsfallet har flera förhör hållits, en rättsmedicinsk undersökning har genomförts och flera handlingar som varit relevanta för utredningen har inhämtats. – Jag har nu gått igenom allt material och kommit fram till att det inte går att visa att någon polis eller arrestvakt gjort sig skyldig till brott. Därför har jag beslutat lägga ner förundersökningen, säger chefsåklagare Martin Tidén. Beslutet Kontakt Chefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för en kort kommentar i dag fredag kl. 9.30-10 på 010-562 54 13.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åtal för skolattack i Kristianstad

    En 16-årig pojke har i dag åtalats för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot vid en händelse på en skola i Kristianstad i januari i år. Åklagaren är tillgänglig på telefon efter lunch.

    Läs mer

    En 16-årig pojke har i dag åtalats för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot vid en händelse på en skola i Kristianstad i januari i år. Åklagaren är tillgänglig på telefon efter lunch.

    Tidigt på morgonen den 10 januari gick en 16-årig pojke till attack med kniv mot lärare och elever på den skola i Kristianstad där han är elev. Han åtalas nu för försök till mord på en lärare och två elever samt grovt olaga hot mot två andra elever. Målnummer i Kristianstads tingsrätt: B 46-22.   Kontakt Kammaråklagare Pernilla Tallinger, 010-562 62 95, är tillgänglig på telefon i dag kl. 13–14.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En anställd vid Noblaskolan i Hemdal i Västerås har den 4 maj anhållits på sannolika skäl misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen. Åklagaren är inte tillgänglig för media.

    –  Den misstänkte är nu anhållen. Likaså har skolan informerat berörda vårdnadshavare, lärare och övriga föräldrar om läget. Eventuell häktningsframställan ska lämnas in senast lördag den 7 maj klockan 12 i Västmanlands tingsrätt, säger åklagare Charlotta Nyström. På grund av rådande förundersökningssekretess kan åklagaren inte lämna mer information om utredningen. Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM60707-2     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • I dag onsdag har ett par åtalats i Uppsala tingsrätt för synnerligen grov misshandel mot en fyraårig flicka som varit familjehemsplacerad hos paret. Åklagarna är tillgängliga för media.

    Åtalet väcks eftersom att flickan i början på juni förra året, när hon omplacerats till det aktuella familjehemmet, inkommit till Akademiska sjukhuset i Uppsala med vad som senare konstaterades vara refeeding syndrome. Refeeding syndrome, eller metabol överbelastning, är ett tillstånd som uppstår till följd av energi- och proteintillförsel efter långvarig undernäring. – Enligt rättsläkarens utlåtande bedöms den metabola överbelastningen ha inneburit ett livshotande tillstånd för flickan med ansenlig risk för dödlig utgång till följd av salt-, närings- och grundämnesbalansrubbningar samt organbelastning, säger kammaråklagare Moa Blomqvist vid Åklagarkammaren i Uppsala. Mannen i paret åtalas även för misshandel då han misstänks för att ha slagit flickan på handen så att en fraktur uppstod. Flickan är nu placerad i ett annat familjehem och mår enligt uppgift efter omständigheterna väl. De tilltalade nekar till brott. Målnummer i Uppsala tingsrätt B 4617-21. Det är tingsrätten som bestämmer när rättegången börjar och det är i nuläget inte känt. Kontakt Kammaråklagare Moa Blomqvist och kammaråklagare Karin Koci är tillgängliga för media i dag kl. 14.30–15.30. Moa Blomqvist, 010-562 51 91. Karin Koci, 010- 562 67 78.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Sida
    1 2 3 4 >