Aktuella pressmeddelanden

Maj

  • Ny tid för dagens pressträff i mål om grov misshandel i Solna tingsrätt

    Med anledning av att rättegången skjutits upp i målet där en tidigare kirurg vid Karolinska universitetssjukhuset står åtalad för grov misshandel flyttas pressträffen med chefsåklagare Jim Westerberg och senior åklagare Karin Lundström-Kron till kl. 11.30 i dag onsdag. Inga förbokningar kan göras till intervjuerna.

    Läs mer

    Med anledning av att rättegången skjutits upp i målet där en tidigare kirurg vid Karolinska universitetssjukhuset står åtalad för grov misshandel flyttas pressträffen med chefsåklagare Jim Westerberg och senior åklagare Karin Lundström-Kron till kl. 11.30 i dag onsdag. Inga förbokningar kan göras till intervjuerna.

        Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Två män åtalade för s.k. resandebrott i Göteborg

    Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har åtalat två män för så kallat resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Det är första gången lagen prövas sedan den ändrades gällande resandebrott.

    Läs mer

    Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har åtalat två män för så kallat resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Det är första gången lagen prövas sedan den ändrades gällande resandebrott.

    De två männen, 40 respektive 44 år, anhölls den 19 februari i år på Landvetters flygplats när de var på väg till Syrien, Iran eller Libyen. – Jag menar att de två männen haft för avsikt att ansluta sig till IS för att begå särskilt allvarlig brottslighet och ha samröre med terroristorganisationen.  Det här är första gången sedan lagen skärptes 2020 som den prövas i domstol. Ingen person är tidigare dömd för den här typen av brottslighet i Sverige, säger kammaråklagare Henrik Olin som är förundersökningsledare.   Målnummer vid Göteborgs tingsrätt B 2692-22. Om resandebrott. Kontakt Kammaråklagare Henrik Olin har mycket begränsade möjligheter att vara tillgänglig för media under onsdagen. I mån av tid kommer han att svara i telefon, 010-562 59 47.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Onsdag 4 maj är chefsåklagare Jim Westerberg och senior åklagare Karin Lundström-Kron tillgängliga för korta intervjuer, efter förhandlingsdagens slut i Solna tingsrätt, i målet där en tidigare kirurg vid Karolinska universitetssjukhuset står åtalad för grov misshandel.

    Plats: Solna tingsrätt, allmänt utrymme i tingsrättens lokaler. Tid: Omkring kl. 16.30, efter förhandlingsdagens slut. Ingen föranmälan krävs. Inget digitalt deltagande. Målnummer i Solna tingsrätt: B 10553-18.    Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • En man åtalas i dag för 13 fall av våldtäkt, 10 fall av köp av sexuell tjänst och flera bedrägeribrott mot sammanlagt 26 olika kvinnor. Åklagaren är tillgänglig för media.

    Under första halvåret 2021 fick polisen in en anmälan om att en kvinna blivit drogad och våldtagen samt en anmälan om att två kvinnor som sålt sex inte fått betalt. Viss utredning ledde till att samma man kunde misstänkas i båda ärendena. – Kvinnorna hade kontaktats av mannen via Sugardating och kort efter den första kontakten hade mannen bokat och betalat tågbiljetter till kvinnorna. De hade sedan träffat honom i hans hem i västra Värmland, säger kammaråklagare Barbro Brännlund som varit förundersökningsledare. Vidare utredning visade att mannen bokat och betalat tågbiljetter till ett stort antal kvinnor. Polisen lyckades identifiera och komma i kontakt med många av de kvinnor som besökt mannen. – Uppgifterna som kvinnorna lämnade i förhör var i stort sett identiska om mannens tillvägagångssätt. Han utgav sig för att vara en annan person än den han är och lovade en hög ersättning för sällskap. Kvinnornas uppgifter om besöken ledde till att fler anmälningar om olika brott upprättades, säger Barbro Brännlund. Åtalet omfattar endast en del av alla de kvinnor som kontaktats i utredningen. Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 4272-21.   Kontakt Kammaråklagare Barbro Brännlund, 010-562 66 70, tillgänglig i dag tisdag den 3 maj. Den som önskar fysisk intervju med åklagaren kan anmäla detta till [email protected]. Intervjuerna kan hållas från ca 11.30.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare har i dag väckt åtal mot 17 personer i Uppsala som har deltagit i och styrt en stor organiserad narkotikahandel. Åklagaren är tillgänglig för media.

    Stora partier narkotika har inom ramen för organisationen importerats till Sverige under december 2020 till maj 2021 och sedan sålts över hela Sverige i mindre partier. Flera av de nu åtalade har haft ledande positioner inom narkotikahandeln och har engagerat andra personer för den fysiska hanteringen. De misstänkta beräknas ha gjort vinster på narkotikahandeln med totalt ca. 4 miljoner kronor. – Bevisläget är gott och en framgångsfaktor har varit Anom-materialet från den amerikanska operationen Trojan Shield. Ärendet bygger även på ett gediget arbete från svensk polis och vi har säkrat annan bevisning i form av spaning, omfattande narkotikabeslag och teknisk bevisning. Förundersökningen är omfattande och har varit mycket resurskrävande, säger Anna Arnell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. – Polisens och tullens beslag består av flera olika sorters narkotika som kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde på närmare 110 miljoner kronor, säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare på Polismyndigheten Region Mitt. – Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike. Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten, säger kommissarie Torbjörn Munther. Två av de åtalade på ledande nivå i verksamheten har varit baserade i Spanien och har överförts till Sverige genom europeiska arresteringsorder. Ärendet har även utmynnat i ett antal separata förundersökningar och rättegångar. Ett flertal personer runt om i Sverige är redan dömda för synnerligen grova narkotikabrott. Vissa mål pågår parallellt gällande synnerligen grova narkotikabrott. Rättegången beräknas inledas den 16 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och pågå till mitten av november 2022. Målnummer i Uppsala tingsrätt: B3536-21. Kontakt Kammaråklagare Anna Arnell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är tillgänglig för media i dag kl. 13-13.30 på 010 562 57 32.  Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagaren begär i dag den 2 maj fyra personer häktade för grovt blåljussabotage efter upploppet i Örebro under påskhelgen. Åklagaren är tillgänglig för medier efter häktningsförhandlingarna.

    (Uppdaterad version kl. 16.55)   Det är fyra unga vuxna män i 20-årsåldern som anhölls i fredags den 29 april efter att Örebropolisen genomfört ett särskilt tillslag som nu begärs häktade. De är misstänkta på sannolika skäl för grovt blåljussabotage, vilket är den högre misstankegraden. – Efter ett väl utfört tillslag från polisen och förhör medger de fyra att de varit på plats, men nekar till brott. De har inga kända kopplingar till gängkriminell miljö och är heller inte kända av oss sedan tidigare. Vi har dock ett omfattande bildmaterial och ett gott bevisläge, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell. Grovt blåsljussabotage är en relativt ny brottsrubricering och vid fällande dom kan det leda till minst två års fängelse, upp till livstid.  – Vi hyser stor tillförsikt till vår utredning och har stora förhoppningar att nå fällande dom och lagföring. Vi fortsätter arbeta offensivt med kommande förundersökningar säger Emelie Bodegrim som är polisens kommenderingschef för utredningarna. Häktningsförhandlingarna sker i Örebro tingsrätt med start vid kl. 13 och förväntas vara avslutade efter kl. 16.15. Tingsrättens målnummer: B 2573-22 Kontakt Chefsåklagare Per-Erik Rinsell är tillgänglig för medierna på telefon i dag måndag den 2 maj kl. 18 – 18.45, 010-562 71 52.  OBS ny tid för kontakt på grund av pågående förhandling!   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Sida
    1 2 3 4 >