Aktuella pressmeddelanden

Mars

 • Välkommen på ett kunskapsseminarium för journalister där du får veta mer om riksåklagarens processer i Högsta domstolen och de särskilda överväganden som hanteringen av brottmål i högsta juridiska instans innebär.

  Ett åtal om mord genom skjutning vid en busshållplats i Märsta ledde till fällande dom i tingsrätten och friande dom i hovrätten på samma underlag. Hur kunde det bli så? RÅ överklagade till HD för att få vägledning om vilka riktlinjer som ska gälla vid bevisvärdering i mål med s.k. indiciebevisning. HD har nu dömt mannen till livstids fängelse och kommit med vägledning. Vi kommer även att berätta om hur RÅ resonerat i flera andra mål, bl.a. om en domare som av de dömda ansågs jävig eftersom han gillat ett inlägg på sociala medier. Och, om kronvittnen – vad går vi egentligen med på för att få fler att prata? Medieseminariet ges i syfte att med brett anslag allmänt beskriva riksåklagarens arbete. Riksåklagare Petra Lundh medverkar inte i seminariet.  Medverkande Eva Bloch och My Hedström, byråchefer vid Åklagarmyndighetens huvudkontor med ansvar för riksåklagarens processer i Högsta domstolen. Tid Torsdag den 30 mars kl. 9-10.15. Plats Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr. Anmälan Föranmälan krävs till [email protected]. Senast den 28 mars kl. 12 vill vi ha din anmälan. Begränsat antal platser. Medtag pressleg eller liknande.  Vill du intervjua byråcheferna efteråt, meddela oss i förväg. Seminariet ges på plats, det finns inte möjlighet att delta digitalt.  Vi bjuder på kaffe och smörgås.       Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal väckt för dråp i Ulricehamn

  Åklagare Martin Svensson har i dag torsdag åtalat en 22-årig man i Borås tingsrätt för dråp i två fall, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren är tillgänglig för media.

  Läs mer

  Åklagare Martin Svensson har i dag torsdag åtalat en 22-årig man i Borås tingsrätt för dråp i två fall, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren är tillgänglig för media.

  Händelsen skedde i Ulricehamn natten mot den 14 september 2022 när två personer klättrat in via en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus och blev dödade av lägenhetsinnehavaren. Dessutom åtalas två personer för försök till grovt rån och rån samma tid och plats, samt ytterligare en person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling, grovt brott. – Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess. Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp, säger senior åklagare Martin Svensson. Utöver nämnda brott åtalas också lägenhetsinnehavaren för narkotikabrott av normalgraden eftersom han innehaft 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts i överlåtelsesyfte. En av de båda som åtalas för försök till grovt rån åtalas också för en tidigare misshandel där han enligt åklagaren skallade en man. Polisinspektör Malin Kannius har lett den utredningsgrupp inom lokalpolisområde Borås som har jobbat med ärendet. – Det har varit ett gediget polisarbete där vi har hållit ett stort antal förhör. Mycket bevismaterial är genomgånget. Framför allt har det vi hittat i mobiltelefoner hjälpt oss, säger Malin Kannius. Målnummer i Borås tingsrätt: B 3075-22 (dråp) och B 3088-22 (försök till grovt rån). Huvudförhandlingen inleds i Borås tingsrätt troligen under påskveckan. Det är tingsrätten som sätter ut tiden.  Kontakt Senior åklagare Martin Svensson är tillgänglig för media i dag kl. 10.30-11.30 på 010-5627250.       Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • I söndags den 19 mars häktades en man på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid på en kvinna i Årjäng i Värmland. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.

  Häktningsbeslutet överklagades i tisdags av den misstänktes försvarare som yrkade att mannen inte skulle vara häktad för grovt gravfridsbrott och att åklagaren inte längre skulle ha rätt att meddela restriktioner för den häktade mannen. Hovrätten för Västra Sverige fastställde under onsdagen tingsrättens tidigare häktningsbeslut. Senast den 31 mars måste åklagaren besluta om den misstänkta mannen ska begäras omhäktad eller om åtal kan väckas mot honom. Eftersom åklagaren får många frågor kommer hon att vara tillgänglig för media på telefon i eftermiddag,se tidpunkt nedan. Vad åklagaren kan säga om läget i utredningen just nu är följande: – Förundersökningen i ärendet, som även omfattar misstankar om mord, pågår alltjämt. Den man som häktades i söndags är i nuläget enbart häktad misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid. Ett flertal förhör med vittnen samt förhör med den häktade mannen har hållits under de senaste dagarna. Vilka uppgifter som framkommit i dessa förhör är inget som vi kan kommentera alls just nu, säger senior åklagare Linda Karlsson och fortsätter: – Jag kan dock bekräfta en uppgift som förekommit i media om att anhöriga till den avlidna kvinnan redan 2019 var i kontakt med svensk polis, då de inte kunnat nå kvinnan under en längre tid. Den närmaste tiden kommer det att genomföras en rad utredningsåtgärder för att klargöra händelseförloppet som ledde fram till kvinnans död. En obduktion kommer att göras. Exakt när den rättsmedicinska undersökningen blir klar vet vi ännu inte men det handlar sannolikt om minst en vecka till innan vi får resultatet. Jag vill också passa på att understryka att den avlidna kvinnans identitet ännu inte är fastställd till hundra procent. Allt talar dock för att den avlidna kvinnan är den norska medborgare som flyttade från Norge till Årjäng i Värmland tillsammans med den nu häktade mannen för flera år sedan. Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 1361-23. Målnummer i Hovrätten för Västra Sverige (i ärendet om överklagandet av tingsrättens häktningsbeslut): Ö 2476-23.   Tidigare pressmeddelanden: 19 mars 19 mars 18 mars   Kontakt Senior åklagare Linda Karlsson vid Åklagarkammaren i Karlstad är tillgänglig för media på 010-562 66 89 i dag torsdag klockan 14–15.30. Vänligen respektera tiden. Observera att åklagaren enbart är tillgänglig för kommentarer på telefon vid detta tillfälle. När ett nytt beslut fattats i ärendet, senast den 31 mars, kommer åklagaren att vara tillgänglig igen för frågor från media. Mellan dessa två tillfällen har åklagaren inte möjlighet att vara tillgänglig alls utan måste lägga allt fokus på att leda förundersökningen.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Dom i mål om bl.a. vållande till annans död i Trosa överklagas inte

  Åklagaren har beslutat att inte överklaga en friande dom i Nyköpings tingsrätt den 3 mars där en man stod åtalad för grov misshandel och vållande till annans död genom skakvåld mot ett spädbarn som sedan avled. Händelsen inträffade i Trosa kommun i slutet av juli 2022. Åklagaren är tillgänglig för en kort kommentar på telefon i dag.

  Läs mer

  Åklagaren har beslutat att inte överklaga en friande dom i Nyköpings tingsrätt den 3 mars där en man stod åtalad för grov misshandel och vållande till annans död genom skakvåld mot ett spädbarn som sedan avled. Händelsen inträffade i Trosa kommun i slutet av juli 2022. Åklagaren är tillgänglig för en kort kommentar på telefon i dag.

  – Efter att ha gått igenom tingsrättens dom har jag beslutat att inte överklaga den friande domen. Jag förväntar mig inte att kunna få en fällande dom i hovrätten på grund av bevisläget. Det råder en medicinsk oenighet bland läkare när det gäller så kallat skakvåld, och vad olika skador hos barnet kan bero på. Den oenigheten har kommit till uttryck även i det här målet, säger kammaråklagare My Lindholm. Målnummer i Nyköpings tingsrätt: B 2288-22. Se tidigare pressmeddelande den 3 mars. Kontakt Kammaråklagare My Lindholm är tillgänglig för en kort kommentar i dag torsdag kl. 13-13.30 på 010-562 58 83.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal för mord och brott mot griftefriden i Kramfors

  Senior åklagare Christina Edlund Nilsson har i dag tisdag väckt åtal vid Sundsvalls tingsrätt mot en 46-årig man som varit häktad sedan den 18 oktober 2022 misstänkt för bland annat mord på en 25-årig kvinna i Kramfors kommun. Åklagaren är tillgänglig på telefon i dag.

  Läs mer

  Senior åklagare Christina Edlund Nilsson har i dag tisdag väckt åtal vid Sundsvalls tingsrätt mot en 46-årig man som varit häktad sedan den 18 oktober 2022 misstänkt för bland annat mord på en 25-årig kvinna i Kramfors kommun. Åklagaren är tillgänglig på telefon i dag.

  Det var den 10 oktober förra året som en 25-åring kvinna anmäldes försvunnen från sin bostad då hennes familj utan framgång försökt få kontakt med henne. En förundersökning om misstänkt människorov inleddes den 12 oktober 2022. Efter ett omfattande utredningsarbete hittades kvinnan avliden i ett större skogsområde i Kramfors kommun den 18 oktober. – Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet. Utredningen talar för att den avlidna 25-åringen och den misstänkta 46-åringen haft en relation till varandra som i vissa delar varit konfliktfylld, säger senior åklagare Christina Edlund Nilsson. Huvudförhandlingen i målet beräknas starta i tingsrätten den 3 april och förväntas hålla på i fyra dagar. Målnummer i Sundsvalls tingsrätt: B 2652-22.   Se tidigare pressmeddelande i ärendet 17/10 2022.   Kontakt Senior åklagare Christina Edlund Nilsson är tillgänglig för media på telefon i dag tisdag den 21 mars kl. 11–11.30 på 010-562 64 30.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Riksåklagaren har i dag överklagat en uppmärksammad dom från Hovrätten för Västra Sverige där en man friades för våldtäkt mot barn av en 10-årig flicka för att det var oklart vad flickan menade med ordet snippa. Riksåklagaren är tillgänglig för media i dag, måndag.

  Tingsrätten dömde mannen för våldtäkt mot barn men hovrätten friade honom för att det enligt hovrätten inte var bevisat att flickan berättat om en penetration. En ledamot i hovrätten ville fastställa tingsrättens dom. – Barnets berättelse, med ord och kroppsspråk, kan inte tolkas på annat sätt än att hon menar att mannen har fört in ett finger i hennes könsorgan. Mannen bör därför dömas enligt åtalet för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år. Jag begär att Högsta domstolen ska undanröja hovrättens dom och lämna målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning eftersom hovrätten enligt min uppfattning begått flera fel vid handläggningen, säger riksåklagare Petra Lundh. De frågor som riksåklagaren vill att Högsta domstolen uttalar sig om är 1. vilken skyldighet rätten har att genom så kallad materiell processledning klargöra ord eller begrepp i gärningsbeskrivningen vars innebörd är oklar för rätten, 2. vilken skyldighet rätten har att genom materiell processledning ta upp frågan om alternativa rubriceringar inom ramen för gärningsbeskrivningen med parterna och att pröva gärningsbeskrivningen fullt ut, samt 3. vilken skyldighet rätten har, inom ramen för sin materiella processledning och med beaktande av barnkonventionen, att i mål som gäller brott mot barn vidta åtgärder för att klargöra vad barnet menar med ord eller begrepp vars innebörd är oklar för rätten samt vilka riktlinjer som, med hänsyn till domstolens opartiskhet, bör gälla för en sådan processledning. – Domstolen har ett ansvar att avhjälpa otydligheter i brottmålsrättegångar. Jag uppfattar att det finns brister i hovrättens agerande i det här fallet. Min bedömning är att domstolarna gör olika och att det behövs närmare vägledning, säger Petra Lundh. Frågan är också vad domstolen, som ska vara opartisk, har för skyldighet i förhållande till barn som brottsoffer. – Barnkonventionen är sedan 2020 svensk lag vilket innebär att domstolar ska beakta de rättigheter som följer av konventionen vid bedömningar i mål som rör barn, avslutar Petra Lundh. Ordförklaring materiell processledning Domstolars skyldighet att bl.a. avhjälpa otydligheter och ofullständigheter i målet. Detta kan ske exempelvis genom frågor och påpekanden till parterna. Överklagandet Kontakt Riksåklagare Petra Lundh är tillgänglig för media i dag kl. 12.30-13.15. Hon är också tillgänglig för fysiska intervjuer från kl. 13.30 på Åklagarmyndighetens huvudkontor, Östermalmsgatan 87C i Stockholm. Fysiska intervjuer måste bokas på [email protected] senast kl. 13. När redaktionen anmält intresse återkommer vi med exakt tidpunkt för när intervjun kan ske. Byråchef Eva Bloch är tillgänglig för media på telefon för att kommentera överklagandet från kl. 12.30, 010-562 51 96.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den person som varit anhållen i utevaro är inte längre anhållen.

  Den 16-åriga flicka som varit försvunnen sedan den 11 mars har nyligen haft kontakt med anhöriga och med polisen. Av det skälet har anhållandet hävts för den person som tidigare var anhållen i utevaro. Utredningen fortsätter. Ärendenummer hos Åklagarmyndigheten: AM-172495-22. Någon ytterligare information kan för närvarande inte lämnas. Se även tidigare pressmeddelande 16/3.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Välkommen på pressträff i Växjö

  I morgon tisdag den 21 mars väcker kammaråklagare Emma Berge åtal för mord på en äldre man den 22 november 2022 i stadsdelen Teleborg i Växjö. Med anledning av det bjuder Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten in till pressträff.

  Läs mer

  I morgon tisdag den 21 mars väcker kammaråklagare Emma Berge åtal för mord på en äldre man den 22 november 2022 i stadsdelen Teleborg i Växjö. Med anledning av det bjuder Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten in till pressträff.

  Mannen som åtalas är en 73-årig man. Han har varit frihetsberövad sedan den 22 november 2022. Datum och tid Tisdag den 21 mars kl. 10-11. Plats Hörsalen i polishuset i Växjö. Medverkande Emma Berge, kammaråklagare och förundersökningsledare. Anders Svensson, handläggare, Polismyndigheten. Carl Tobiazon, biträdande handläggare, Polismyndigheten. Robert Loeffel, presstalesperson Polismyndigheten. De medverkande gör först en kort presentation av ärendet och därefter finns tillfälle till allmän frågestund. Det finns även möjlighet till enskilda intervjuer efteråt. Målnummer i Växjö tingsrätt: B 5997-22. Anmälan sker till Polismyndigheten, [email protected] senast tisdag den 21/3 kl 8. Medtag presslegitimation.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den man som varit anhållen misstänkt för brott i Årjäng har häktats av Värmlands tingsrätt.

  Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott. Mordmisstanken prövades aldrig av tingsrätten, eftersom åklagaren där angett mannen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Åtal ska vara väckt senast den 31 mars. Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 1361-23.    Kontakt Senior åklagare Linda Karlsson är tillgänglig i morgon måndag kl. 8.45-9.30 på 010-562 66 89.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den man som är anhållen misstänkt för bland annat mord i Värmland har begärts häktad.

  Mannen begärs häktad på sannolika skäl, alternativt skäligen misstänkt för mord samt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid. Häktningsförhandlingen äger rum i Värmlands tingsrätts lokal i polishuset i Karlstad i dag klockan 15.   Någon information om den döda kvinnans anhöriga kan inte lämnas. Målnummer i Värmlands tingsrätt: B1361-23. Tidigare pressmeddelande i ärendet.   Kontakt Senior åklagare Linda Karlsson är tillgänglig omedelbart efter det att förhandlingen har avslutats på 010-562 66 89. Därefter är hon tillgänglig i morgon måndag kl. 8.45-9.30.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 >