Åklagarmyndighetens

Åtal för mord på 16-åring i Halmstad

2017-04-20
En 16-årig pojke hittades död i en bäck på området Frennarp i Halmstad för snart tre år sedan. Idag väcks åtal mot den man i 20-årsåldern som greps och häktades i början av februari.

Den 10 maj är det tre år sedan den då 16-åriga pojken hittades död i en bäck på området Frennarp i Halmstad. Omständigheter kring dödsfallet gjorde att polisen i Halland inledde en utredning om mord. Cecilia Bergsten är chef för grova brott i Halland och den som lett polisens utredning.

– Vi har inte gett upp. Under de här åren har vi vid flera tillfällen lyft utredningen och alltid haft resurs att bedöma och utreda nya uppgifter som kommit in. Vi har över tid haft flera olika teorier som vi arbetat med, säger hon.

Åklagare Gisela Sjövall har lett förundersökningen. Hon och Cecilia Bergsten har arbetat med utredningen under de tre åren. De är tacksamma för att brottet nu kan klaras upp.

– Det viktigaste är att det här brottet klaras upp. Framför allt är det viktigt för de anhöriga och alla som kände pojken.

– Under utredningens gång har det förekommit en hel del ryktesspridning. Vi har följt upp alla uppgifter som kommit in för att även avfärda uppgifter som inte stämmer, säger Gisela Sjövall.

Den motivbild som framkommit visar att det funnits en konflikt mellan den misstänkta personen och offret.

– Det finns uppgifter i utredningen om att offret tidigare ska ha behandlat en nära anhörig till den misstänkta gärningsmannen illa. Den bild vi har nu är att detta skulle kunna vara motivet till brottet, säger Gisela Sjövall.

Den misstänkta personen har erkänt omständigheterna och att han och offret varit i bråk på platsen. Han säger sig dock sakna uppsåt att döda honom. 20-åringen åtalas i första hand för mord.

Kontakt Ställföreträdande chefen för grova brott i Halland Lars-Gunnar Perlinger, 010-566 10 87.

Aktuella pressmeddelanden

  • Åtal för mord i Lekeryd, Jönköpings kommun

    2018-03-21 Kammaråklagare Adam Rullman vid Åklagarkammaren i Jönköping har i dag väckt åtal mot två män misstänkta för mord för på en 47-årig man i en mindre ort i Lekeryd i Jönköpings kommun i november 2017. Åtalet gäller två män, 52 och 65 år gamla.

  • Uppdatering om uppmärksammat mordärende i Arvika

    2018-03-20 I den återupptagna förundersökningen om mordet på en pojke i Arvika 1998 har det hållits förhör med en man som vid tidpunkten för brottet var under 15 år. Utredningen gällande honom är nu nedlagd med motiveringen att den inte ger mer. Han är därför att anse som oskyldig och utredningen såvitt avser hans identitet omfattas av sekretess.

  • Läs mer