Åklagarmyndighetens

Åtal för mord på 16-åring i Halmstad

2017-04-20
En 16-årig pojke hittades död i en bäck på området Frennarp i Halmstad för snart tre år sedan. Idag väcks åtal mot den man i 20-årsåldern som greps och häktades i början av februari.

Den 10 maj är det tre år sedan den då 16-åriga pojken hittades död i en bäck på området Frennarp i Halmstad. Omständigheter kring dödsfallet gjorde att polisen i Halland inledde en utredning om mord. Cecilia Bergsten är chef för grova brott i Halland och den som lett polisens utredning.

– Vi har inte gett upp. Under de här åren har vi vid flera tillfällen lyft utredningen och alltid haft resurs att bedöma och utreda nya uppgifter som kommit in. Vi har över tid haft flera olika teorier som vi arbetat med, säger hon.

Åklagare Gisela Sjövall har lett förundersökningen. Hon och Cecilia Bergsten har arbetat med utredningen under de tre åren. De är tacksamma för att brottet nu kan klaras upp.

– Det viktigaste är att det här brottet klaras upp. Framför allt är det viktigt för de anhöriga och alla som kände pojken.

– Under utredningens gång har det förekommit en hel del ryktesspridning. Vi har följt upp alla uppgifter som kommit in för att även avfärda uppgifter som inte stämmer, säger Gisela Sjövall.

Den motivbild som framkommit visar att det funnits en konflikt mellan den misstänkta personen och offret.

– Det finns uppgifter i utredningen om att offret tidigare ska ha behandlat en nära anhörig till den misstänkta gärningsmannen illa. Den bild vi har nu är att detta skulle kunna vara motivet till brottet, säger Gisela Sjövall.

Den misstänkta personen har erkänt omständigheterna och att han och offret varit i bråk på platsen. Han säger sig dock sakna uppsåt att döda honom. 20-åringen åtalas i första hand för mord.

Kontakt Ställföreträdande chefen för grova brott i Halland Lars-Gunnar Perlinger, 010-566 10 87.

Aktuella pressmeddelanden

  • Åtal för grov mordbrand mot synagoga i Göteborg

    2018-05-24 På fredag den 25 maj 2018 väcker åklagaren åtal mot tre personer misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand mot Judiska församlingen i Göteborg den 9 december i fjol.

  • Dom meddelas i terroristbrottärende på Drottninggatan - uppdaterad

    2018-05-23 Torsdag den 7 juni klockan 13 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ärendet där en man är åtalad misstänkt för terroristbrott på Drottninggatan den 7 april 2017. Åklagaren finns tillgänglig per telefon för att kortfattat kunna kommentera domen den 7 juni.

  • Överklagandena i det så kallade Fittjafallet återkallas

    2018-05-23 Åklagaren har i dag återkallat överklagandena av Södertörns tingsrätts dom i det så kallade Fittjafallet avseende grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Polisens undersökning av innehållet i telefoner, som pågått in i det sista för att hitta en eventuell film som skildrar de påstådda brotten, har varit resultatlös.

  • Läs mer