Åklagarmyndighetens

Dom i ärende om folkmord och grovt folkrättsbrott

2018-06-27
I dag meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett ärende där en man åtalats för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994. Åklagarna finns tillgängliga för frågor från media.

Mannen åtalades den 6 september 2017 för att ha begått folkmord genom mord, försök till mord, grov våldtäkt och människorov mot den etniska gruppen tutsi i Rwanda. Han åtalades också för grovt folkrättsbrott för överträdelser av bland annat Gènevekonventionen.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 13688-16.

Kontakt

Åklagarna i målet finns tillgängliga i dag onsdag den 27 juni klockan 13-14.

Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson, 010-562 54 31.

Kammaråklagare Hanna Lemoine, 010-562 50 06.

Pressmeddelande vid åtal.

Aktuella pressmeddelanden

 • En man åtalas för försök till mord i Ljungbyhed i november 2018. Han åtalas också för grovt jaktbrott för att vid upprepade tillfällen använt otillåtna jaktmetoder.

  På morgonen den 29 november 2018 träffades en joggare av ett skott från ett jaktvapen i Ljungbyhed i Klippans kommun. Mannen överlevde utan allvarligare skador. – Jag menar att det enbart var tur att han fick så lindriga skador. Skottet tog i höften. Hade det träffat längre upp finns stor risk för att han hade avlidit av skadorna, säger kammaråklagare Ola Lavie. En jägare som var på tillfälligt besök i trakten anhölls och har sedan i början av februari varit häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. – Bevisningen består bland annat av en film som är inspelad i kikarsiktet på den åtalades jaktvapen. På filmen syns när mannen skjuts, säger Ola Lavie. Utöver mordförsöket åtalas jägaren också för grovt jaktbrott. Enligt åtalet består det i att han vid sex tillfällen under perioden 17 september–27 november jagat rådjur och räv under dygnets mörka delar, vilket inte är tillåtet. Han har då använt värmekikarsikte utan att ha haft tillstånd till det. Vidare har han vid tre av tillfällena använt felaktig ammunition. Även när det gäller dessa brott finns filmer från kikarsiktet. Målnummer i Helsingborgs tingsrätt: B 6870-18. Kontakt Kammaråklagare Ola Lavie, 010-562 66 88, tillgänglig i dag den 22 mars klockan 10-11.

  Läs mer
 • Åklagaryrket lockar juriststudenter

  När Sveriges studenter listar sina drömarbetsgivare placerar Åklagarmyndigheten sig i toppen bland de mest attraktiva arbetsgivarna. I juriststudenternas rankning kom Åklagarmyndigheten i år på andra plats.

  Läs mer

  När Sveriges studenter listar sina drömarbetsgivare placerar Åklagarmyndigheten sig i toppen bland de mest attraktiva arbetsgivarna. I juriststudenternas rankning kom Åklagarmyndigheten i år på andra plats.

  Konsultföretaget Universums undersökning har i år besvarats av över 25 000 svenska universitets- och högskolestudenter inom juridik, it, ekonomi m.m. Åklagarmyndigheten har även tidigare placerats i toppen i rangordningen och myndigheten är fortsatt den arbetsgivare inom rättsväsendet som lockar flest unga jurister. På Åklagarmyndigheten pågår ett Employer Branding-arbete vars syfte är att föra ut kunskap om åklagaryrket till olika målgrupper och att stärka myndighetens varumärke som arbetsgivare.  Åklagarmyndighetens personaldirektör Nicklas Lagrell: - Vi är stolta och glada över att vi fortsätter att vara en av de mest attraktiva arbetsgivarna för unga jurister. Det stärker oss i det fortsatta arbetet. Att Åklagarmyndigheten är en av de främsta arbetsgivarna i undersökningarna kan man se som ett kvitto på att ett långsiktigt och målmedvetet utåtriktat arbete har fungerat. - För oss är det är viktigt att rekrytera ny duktig personal och minst lika viktigt att behålla kompetenta medarbetare. Därför pågår ett kontinuerligt arbete på myndigheten som omfattar medarbetarnas hela resa hos oss, från att de rekryteras och framåt. På Åklagarmyndigheten arbetar cirka 950 åklagare, en av dem är Rebecca Dison på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Varför valde hon åklagaryrket och vad tycker hon gör arbetet givande och viktigt? Kontaktuppgifter till Rebecca finns nedan. Kontakt: Nicklas Lagrell, personaldirektör 010-562 51 03 Rebecca Dison, kammaråklagare 010-562 55 46

  Läs mer
 • Förundersökningen om mord på en 25-årig kvinna i maj 2018 i Utby i Göteborg har i dag lagts ner.

  Den 25-åriga kvinnan hittades skjuten den 5 maj 2018 i en lägenhet i Fjällby Park, Utby i Göteborg. En misstänkt gärningsperson greps på plats. Den misstänkte mannen har förnekat brott sedan dess. Mannen har varit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott fram till den 23 oktober 2018 då häktningen avseende mord hävdes. Åtal för grovt vapenbrott väcktes den 16 november 2018 och den 5 december 2018 dömdes den misstänkte för grovt vapenbrott. Förundersökningen läggs nu ner eftersom det inte går att bevisa de objektiva förutsättningarna för mord. - De tekniska undersökningarna och övrig utredning har inte gett några entydiga svar och den misstänkte har förnekat brott. Förutsättningar för att på objektiva grunder förvänta sig en fällande dom saknas, varför förundersökningen läggs ner, säger kammaråklagare Stefan Lind. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 6103-18 Kammaråklagare Stefan Lind på Göteborgs åklagarkammare är tillgänglig för media i dag den 20 mars kl. 13-14 på telefon 010-562 70 65

  Läs mer
 • En 27-årig man sitter sedan 4 mars häktad misstänkt för våldtäkt på barn i Lycksele. Mannen begärs nu häktad för fler brott.

  De nya brott som åklagaren begär den misstänkta mannen häktad för är två fall av våldtäkt mot barn, tre fall av barnpornografibrott och tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering. Läs det tidigare pressmeddelandet. (https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/?newsId=5FFA019295B29F3A) Förhandlingen kommer ske klockan 13 i dag fredag 15 mars i Lycksele tingsrätt. Tingsrättens målnummer: B 133–19 Kontakt Kammaråklagare Anna Lundberg är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen på plats i tingsrätten. Efter det är hon tillgänglig ca en timme på 010-562 51 13.

  Läs mer
 • Åklagare har i dag väckt åtal vid Kristianstads tingsrätt mot en kvinna på sannolika skäl misstänkt för flera fall av mordbrand och grov skadegörelse/skadegörelse i somras.

  De gärningar åtalet gäller begicks mellan den 23 juli och den 8 augusti 2018 i Furuhovsområdet och Vannebergaområdet i Åhus samt i ett handelsområde i Kristianstad i somras. Den person som nu åtalas anhölls och häktades redan i augusti 2018. - Jag menar att det kan styrkas att den häktade kvinnan anlagt ett flertal bränder i olika grönområden i Kristianstad och Åhus i somras och att gärningarna begicks med uppsåt. Samtliga brott som åtalet omfattar handlar om dessa bränder. Jag har rubricerat sex av gärningarna som mordbrand och fyra av gärningarna som grov skadegörelse. Anledningen till att vissa bränder rubricerats som grov skadegörelse är att det i de fallen inte har funnits någon risk för att dessa bränder skulle sprida sig och innebära fara för egendom eller liv/hälsa. - Jag anser dock att även i dessa fall där brottsmisstankarna nu rubricerats som skadegörelse i stället för mordbrand bör bedömas som grova eftersom agerandet – att anlägga brand - varit särskilt hänsynslöst med hänsyn till de extremt torra förhållanden som rådde i skog och mark då gärningarna begicks, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg som är förundersökningsledare i ärendet. Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg vid Åklagarkammaren i Kristianstad är tillgänglig för media kl 10-11 i dag fredag på telefon 010-562 62 70. Målnummer vid Kristianstads tingsrätt: B 1714-18

  Läs mer
 • Fler pressmeddelanden