Åklagarmyndighetens

Hovrättsdom i uppmärksammat sexualbrottsärende

2018-04-16
Måndag den 16 april klockan 14 meddelar Svea hovrätt dom i ett ärende där en 41-årig man från Uppland är åtalad för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott med mera. Brotten har uteslutande skett över nätet. Åklagarna är tillgängliga efter att dom meddelats.

Den misstänkta mannen har suttit vid sin dator i Sverige och via internet fått kontakt med unga flickor från USA, Kanada och Skottland. Genom hot har han förmått dem att inför webbkamera utföra sexuella handlingar som han spelat in.

I tingsrätten dömdes mannen till tio års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn. Det är första gången någon döms för våldtäkt när målsäganden förmåtts utföra sexuella handlingar på sig själv och all kontakt med gärningsmannen skett över nätet. Både mannen och åklagarna överklagade domen till hovrätten.

- Det är viktigt att få vägledning för framtiden i denna typ av ärenden. Därför vill vi ha hovrättens prövning av hur allvarlig eller kränkande en gärning som sker under dessa förhållanden ska vara för att kunna bedömas som våldtäkt, säger förundersökningsledare Annika Wennerström vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Målnummer: B 11734-17, Svea hovrätt

Kontakt:

Åklagarna är tillgängliga per telefon klockan 14.30 – 16 måndag 16 april

Annika Wennerström, kammaråklagare och förundersökningsledare 010-562 55 58

Emelie Källfelt, kammaråklagare 010-562 55 59

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Man begärd häktad för mord i Ödeshög - uppdaterad

  2018-04-20 Den man som sedan natten till torsdagen är anhållen misstänkt för mord och grov misshandel i Ödeshög den 18 april har begärts häktad vid Linköpings tingsrätt. Häkningsförhandlingen äger rum klockan 14 på fredag eftermiddag. Efter häktningsförhandlingen är åklagaren tillgänglig för media. 

 • Dom i omfattande bedrägeriärende och grova dataintrång

  2018-04-20 Fredag den 20 april klockan 11 meddelar Malmö tingsrätt dom i ett mål där åtta personer är åtalade för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. Åklagarna är tillgängliga för media på fredag eftermiddag.

 • Åtal i mordärende i Örebro

  2018-04-19 Åklagaren har åtalat en 19-årig man misstänkt för ett mord på en 23-årig man på Järntorget i Örebro den 6 januari 2018. Den åtalade personen har varit frihetsberövad sedan den 9 januari då han anhölls. Åklagaren finns tillgänglig för media under eftermiddagen i dag, torsdag.

 • Lägesrapport mord i Ödeshög

  2018-04-19 En man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord och grov misshandel i Ödeshög den 18 april.

 • Läs mer