Åklagarmyndighetens

Dom i hedersrelaterat mordärende i Gävle

2017-07-13
Gävle tingsrätt meddelar på fredag den 14 juli klockan 11 dom i ett uppmärksammat ärende avseende människorov och mord i april 2016. Åklagaren är tillgänglig för media på fredag eftermiddag.

Internationella åklagarkammaren Stockholm har tillsammans med Polisen i Gävle bedrivit förundersökning angående ett människorov och mord begånget i Gävle den 4 april 2016. Sammanlagt tio personer åtalades för delaktighet i brotten, som enligt åklagarnas påstående motiverades av heder. Sedermera har åtalet lagts ner beträffande en person. Ytterligare en misstänkt person har flytt landet och är häktad i sin frånvaro.

Offret hade haft en relation med en gift kvinna och det är hon, hennes man, dennes vänner samt kvinnans bröder som är åtalade för det inträffade. Vittnen har observerarat när människorovet inträffade i centrala Gävle på kvällen den 4 april och ett av vittnena har i princip omedelbart kontaktat polisen.

Den omfattande utredningen har till stor del byggt på analyser av film från övervakningskameror, telefonavlyssning samt information om hur ett antal mobiltelefoner rört sig och kommunicerat med varandra under tiden för brotten. De tilltalade har till största del förnekat vad som lagts dem till last.

Gävle tingsrätt, målnummer B 922-16

Kontakt:

Chefsåklagare Krister Petersson kommer att finnas tillgänglig för frågor mellan klockan 12 och 14 den 14 juli. Telefon: 010-562 54 54

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • 41-åring åtalas för grova våldtäkter mot barn

  2017-09-25 Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag väckt åtal mot en svensk 41-årig man misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott med mera. Åklagarna är tillgängliga per telefon för media i eftermiddag.

 • Dom om folkrättsbrott

  2017-09-25 Södertörns tingsrätt meddelar i dag dom i ett mål om folkrättsbrott. Åtalet väcktes den 14 september. Åklagarna kommer att vara tillgängliga för kommentarer.

 • Pressträff med anledning av Teliaärendet - uppdaterad

  2017-09-22 Förra överåklagaren Gunnar Stetler har i dag lämnat in åtal mot 3 personer tidigare anställda i Telia Sonera. Samtidigt väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget. Med anledning av detta hålls en pressträff i dag klockan 13.

 • Dom meddelas i mål om allmänfarlig ödeläggelse

  2017-09-21 I morgon, fredag den 22 september klockan 11, meddelar Hovrätten för Västra Sverige dom i ett uppmärksammat mål om allmänfarlig ödeläggelse m.m. Åklagaren finns tillgänglig på telefon för att kommentera domen. 

 • Läs mer