Åklagarmyndighetens

Dom i hedersrelaterat mordärende i Gävle

2017-07-13
Gävle tingsrätt meddelar på fredag den 14 juli klockan 11 dom i ett uppmärksammat ärende avseende människorov och mord i april 2016. Åklagaren är tillgänglig för media på fredag eftermiddag.

Internationella åklagarkammaren Stockholm har tillsammans med Polisen i Gävle bedrivit förundersökning angående ett människorov och mord begånget i Gävle den 4 april 2016. Sammanlagt tio personer åtalades för delaktighet i brotten, som enligt åklagarnas påstående motiverades av heder. Sedermera har åtalet lagts ner beträffande en person. Ytterligare en misstänkt person har flytt landet och är häktad i sin frånvaro.

Offret hade haft en relation med en gift kvinna och det är hon, hennes man, dennes vänner samt kvinnans bröder som är åtalade för det inträffade. Vittnen har observerarat när människorovet inträffade i centrala Gävle på kvällen den 4 april och ett av vittnena har i princip omedelbart kontaktat polisen.

Den omfattande utredningen har till stor del byggt på analyser av film från övervakningskameror, telefonavlyssning samt information om hur ett antal mobiltelefoner rört sig och kommunicerat med varandra under tiden för brotten. De tilltalade har till största del förnekat vad som lagts dem till last.

Gävle tingsrätt, målnummer B 922-16

Kontakt:

Chefsåklagare Krister Petersson kommer att finnas tillgänglig för frågor mellan klockan 12 och 14 den 14 juli. Telefon: 010-562 54 54

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Tre ungdomar som varit anhållna nu släppta

  2018-05-24 De tre tonårspojkar som natten till onsdagen anhölls misstänkta för förberedelse till mord i Malmö har släppts på fri fot. Misstankarna mot pojkarna kvarstår.

 • Dom i arbetsmiljömål

  2018-05-24 I dag klockan 14 meddelade Hovrätten för övre Norrland dom i ett mål om arbetsmiljöbrott där en man avled och flera skadades på en anläggning i Luleå. Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom.

 • Åtal för grov mordbrand mot synagoga i Göteborg

  2018-05-24 På fredag den 25 maj 2018 väcker åklagaren åtal mot tre personer misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand mot Judiska församlingen i Göteborg den 9 december i fjol.

 • Dom meddelas i terroristbrottärende på Drottninggatan - uppdaterad

  2018-05-23 Torsdag den 7 juni klockan 13 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ärendet där en man är åtalad misstänkt för terroristbrott på Drottninggatan den 7 april 2017. Åklagaren finns tillgänglig per telefon för att kortfattat kunna kommentera domen den 7 juni.

 • Läs mer