Fler än 1000 personer åtalade i gemensam satsning

Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet under 2018 har presenterats för regeringen. Bland annat har över 1 000 personer åtalats i tingsrätt sedan 2014 och knappt hälften av de åtalade har dömts till fängelse i sammanlagt 1 100 år.

Samverkansrådet överlämnar rapport för 2018 (Foto: polisen)

Samverkansrådet överlämnar rapporten för 2018 till inrikesminister Mikael Damberg (Foto: Polisen)

Den myndighetsgemensamma satsningen har pågått sedan 2009 och riktar in sig mot organiserad brottslighet.

Förra året utdömde tingsrätterna 304 år i fängelse i ärenden kopplade till satsningen. Det är nästan dubbelt så mycket som 2017.

Fokus på brott mot välfärdssystemet

Satsningen arbetade 2018 intensivt med att utreda brott mot välfärdssystemet. Resultatet är att Försäkringskassan genom återkrav och skadestånd beräknas ha gjort besparingar på 100 miljoner kronor, vilket är det högsta hittills i satsningens historia. Beloppet för beslutade höjningar av skatt på grund av satsningen var det högsta, 145 miljoner kronor, sedan 2014.

Många beslag

Under året beslagtogs många vapen och mycket narkotika. Beslagen av vapen omfattar också explosiva varor, främst handgranater. En stor del av vapnen togs i beslag utanför de tre storstadsregionerna. Beslagen av cannabis uppgick till 170 kilo och 60 000 narkotikaklassade tabletter togs i beslag utifrån insatser i satsningen.

Fakta om samarbetet

De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är: Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Länsstyrelsen i Stockholms län (som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen), Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse samt Transportstyrelsen.

 

 

Publicerad 2019-04-10

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter