Video: Albanien är arbetsplats för den svenska åklagaren

Sedan i januari 2017 arbetar en av våra svenska åklagare som nationell expert på EU-delegationen i Albanien. En spännande och utmanande roll där tålamod är en viktig egenskap. Här berättar hon om sitt uppdrag.

”Jag jobbar som nationell expert på EU-delegationen i Albanien. Där är mitt uppdrag att bidra till ett bättre rättsväsende som är oberoende. Det är stora ord, men konkret handlar det om rapportskrivning, analyser, briefa alla och att hålla möten med albaner för att påverka deras sätt att strukturera sig.”

Om skillnaden mellan att arbeta i Sverige jämfört med i Albanien.

”Det är stor skillnad att vara verksam i Albanien jämfört med i Sverige. Rollen som åklagare är i sig ganska lik med samma behörigheter. Men, den verklighet albanska åklagare lever i är väldigt annorlunda med en centralstyrd myndighet och ett korrupt rättsväsende som det finns stora förhoppningar om att förbättra.”

 Om sin roll på EU-delegationen.

”Jag tycker att rollen jag har är spännande men också utmanande. Här får jag, till skillnad från i Sverige, inte bestämma. Här handlar det om att influera, försöka övertyga, förklara sitt eget synsätt på ett problem som de inte delar. Det handlar om att vara tålmodig i arbetet.”

Vad lockade med Albanien?

”Det var själva landet som lockade mig och vad landet befinner sig i för skede just nu. Jag jobbade i ett projekt med Albanien om ungdomsbrottslighet där jag fick lära mig mycket om landet i början.  Det pågår en spännande rättsreform och just nu är just det här landet jättespännande om man tycker om de här frågorna.”

Fanns funderingar redan tidigt i karriären om att kunna jobba internationellt?

”Jag hade inte Albanien i min föreställningsvärld. På den tiden var det säkert kommunistiskt också. Men, EU har jag alltid varit intresserad av, ända sedan studietiden.”

Vad har du för tips till unga jurister som är sugna på att jobba utomlands som åklagare?

”Om man har intresset för att jobba utomlands som jurist ska man vara ihärdig och förkovra sig. Om man jobbar på en EU-delegation behöver man kunna EU-strukturerna, men om man är en EU-mission behöver man förstå ramverket för missionen och kunna zooma ut från sin egen roll och förstå sitt uppdrag på det sättet.”

 

 

Publicerad 2018-12-13

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter