Ytterligare satsningar på rättsväsendet i budgetpropositionen för 2020

Regeringen har presenterat budgetpropositionen för 2020, vilken även innehåller planeringsramar för 2021-2022. Budgetpropositionen innehåller ytterligare satsningar på rättsväsendet.

För Åklagarmyndighetens del innebär regeringens förslag att myndigheten 2020 får ungefär 60 miljoner i anslagsökning samt ytterligare 30 miljoner för pris- och löneomräkningar, det vill säga sammanlagt 90 miljoner kronor mer än 2019. Det är något mer än vad Åklagarmyndigheten begärt för 2020 och den aviserade högre nivån blir nu utgångspunkt i myndighetens verksamhetsplanering för det kommande året. I beräkningarna för de medel som yrkats för 2020 ingår en fortsatt ökad nettorekrytering.

Ökningen motiveras med att Åklagarmyndigheten ska kunna bibehålla och utveckla kvaliteten och effektiviteten i verksamheten. Regeringen konstaterar att det skett förbättringar i den samlade utrednings- och lagföringsverksamheten, men att nivån på uppklaringen fortfarande inte är tillfredsställande.

Länk till budgetproposition 2020 på regeringen.se

Publicerad 2019-09-18

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter