Fler bedrägerier klaras upp

Bedrägeribrotten ökar i antal, men rättsväsendets förmåga att utreda och lagföra dessa brott har också ökat, enligt en ny rapport från Brå.

År 2015 anmäldes drygt 180 000 bedrägeribrott till polisen. Bedrägerier med hjälp av internet respektive kortbedrägerier ökar kraftigt, visar statistiken.

Internet som brottsforum eller som möjliggörare förekommer inom alla typer av bedrägerier, liksom identitetsmissbruk i någon form.

Fler åtal och fler fängelsedomar

Även om det finns en stor obalans mellan brottsvolymen och de tillgängliga utredningsresurserna hos polisen kan Brå notera flera tydliga förbättringar i rättsväsendets arbete med bedrägerier. Antalet bedrägeribrott som lett till åtal har ökat, liksom andelen lagföringar som faktiskt leder till fängelsedom. En viktig faktor är inrättandet av polisens Nationella bedrägericenter (NBC) och att polisen blivit väsentligt bättre på att samordna bedrägeriärenden.

Brå konstaterar också att rättsväsendet ökat förmågan att klara av stora och resurskrävande utredningar med flera gärningspersoner och många målsägare. Man framhåller de åtgärder som föreslås i Åklagarmyndighetens RättsPM om assistansbedrägerier (RättsPM 2015:5) och menar att det är viktigt att kunskap om dessa åtgärder sprids inom rättsväsendet samt att de bör tillämpas även vid andra typer av utredningar.

Förebyggande insatser är nödvändiga

Bedrägerier handlar inte enbart om rättsväsendets förmåga att utreda och lagföra brott. De viktigaste insatserna för att minska bedrägeribrottsligheten är det förebyggande arbetet i samhället i stort, konstaterar Brå. Man pekar därför på ett antal förebyggande åtgärder som både näringslivet och den offentliga sektorn bör genomföra.

– Jag håller med om detta. Rättsväsendet ska självklart sträva efter att klara upp så många brott som möjligt, men ska inte belastas av bedrägerier som enkelt hade kunnat förhindras med bättre kontrollsystem hos myndigheter och företag, säger riksåklagare Anders Perklev.

 

Publicerad 2016-03-21

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter