Satsning mot organiserad brottslighet ger resultat

Resultatet av 2017 års myndighetsgemensamma arbete mot organiserad brottslighet är presenterat. Ett exempel som lyfts fram i satsningens arbete handlar om påvisat behov av förändring i lagstiftningen om organiserande av människosmuggling.

Den myndighetsgemensamma satsningen som har pågått sedan 2009 riktar in sig mot personer som bedriver organiserad brottslighet på olika sätt. Många ärenden handlar om brott mot välfärdssystemen, bekämpning av narkotika- och vapenbrott men också terrorism och penningtvätt.

Under 2017 har den regionala och lokala förmågan fortsatt att utvecklas och förstärkas. Det har medfört att antalet myndighetsgemensamma regionala insatser mot organiserad brottslighet har ökat. 

Säkra tillgångar från kriminella

Ett annat prioriterat område under året var att säkra tillgångar och återta brottsutbyte. Det resulterade i upptaxeringar och skattehöjningar på 94 miljoner kronor, vilket är högre belopp än de senaste två åren. En stor nationell insats för att motverka brott mot välfärdssystemet har också genomförts under 2017. 

Läs rapporten här.

Exempel på hur Åklagarmyndigheten arbetar i satsningen 

Artikel om påvisat behov av förändring i lagstiftningen


______________________________________________________

Fakta

Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet pågår sedan 2009. Sekretariatet för samverkansrådet och operativa rådet har tagit fram 2017 årsrapport som överlämnades till Justitiedepartementet den 27 mars.

De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigeten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Under 2017 har ytterligare nio nya myndigheter involverats i satsningen: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län.

 

 

Publicerad 2018-03-27

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter