Bamsepussel i stället för utredningar

Adolf, åklagare i Nyköping, har för några månader bytt brottsutredningarna på åklagarkammaren mot den ofta minst lika snärjiga tillvaron som föräldraledig pappa till sina tre barn; 1, 3 och 6 år.

- Jag tycker att det är jättekul, det är roligt att kunna vara hemma med alla tre på en gång. Hösten har varit mild så vi har kunnat vara utomhus mycket. Det gillar vi.

När Adolf gick på ledighet var han precis färdig som åklagaraspirant, och hade därmed fått titeln assistentåklagare.

Adolf med barnvagn

Hur tänker du om åklagarjobbet nu, med lite distans?

- I början var det skönt att vara ledig men efter 5 månader har jag börjat sakna jobbet och den utveckling och de utmaningar det innebär.
Jag hade börjat få lite större ärenden när jag gick på föräldraledighet, jag är taggad på att komma tillbaka.

Har du kopplat bort brottsligheten i Sörmland?

- Nja, man följer ju med i vad som händer via lokaltidningen och några juridiska nyhetssidor. Och jag funderar ibland på hur man skulle hantera olika case och så.

Hur funkar det att vara föräldraledig på Åklagarmyndigheten?

- Alldeles utmärkt, inga problem. En bra sak är att jobbet betalar ut föräldralön som är en extra lön på 10% av ens lön under basbeloppstaket. Det får jag utöver den ersättning som försäkringskassan betalar.

Du var ju friskvårdsansvarig i Nyköping, hur går det nu med friskvården på kammaren?

- Jag vet inte! Har de ställt in aktiviteterna med tanke på covid kanske? Annars får de en uppsträckning när jag kommer tillbaka i februari, man kan alltid springa och cykla utomhus, säger Adolf med ett skratt.