Fakturera Åklagarmyndigheten

Åklagarmyndigheten använder e-fakturor för en effektivare och säkrare process kring hanteringen av fakturor, både för dig som leverantör och för oss som kund.

Enligt lag ska e-faktura användas

Enligt lagen om e-faktura till följd av offentlig upphandling (SFS 2018:1277) ska alla inköp, oavsett värde, som görs till följd av upphandlingslagarna LOU, LUF, LUFS eller LUK faktureras med e-faktura enligt formaten nedan.

Observera att PDF inte är ett godkänt format.

Ange referens/kostnadsställe i din faktura

Referensen till Åklagarmyndigheten består av en fyrställig sifferkod. Denna ska du som leverantör ange i ditt fakturasystem. Om du är osäker på vilken referens du ska ange, kontakta beställaren.

Fakturera i första hand via Peppol

Åklagarmyndigheten är ansluten till Peppol BIS Billing 3 som primär mottagning för elektronisk faktura (kredit och debet).

Vårt PEPPOL-ID: 0007:2021000084

Kom även ihåg att ange vår referens i fakturan.

Om du är osäker på om ni kan fakturera via Peppol, stäm av med er leverantör av ekonomi- eller faktureringssystem. Om ert system inte har stöd för Peppol, finns det många andra lösningar på marknaden för anslutning till Peppol.

Läs mer på peppol.eu.

Svefaktura 1.0 fungerar under en övergångsperiod

Lagen om e-faktura infördes 2019. Som stöd under en övergångsperiod kan leverantörer även skicka Svefaktura 1.0 genom vår VAN-operatör OpusCapita. Vårt parts-id/EDI-adress är 2021000084, betänk då att formatet kommer att fasas ut 31 mars 2021.

Läs mer om fakturaformat på sfti.se.

Du som inte kan e-fakturera

Det finns ofta möjlighet att skapa e-faktura via befintliga affärs-/ekonomisystem. Hör med din systemleverantör. Faktureringstjänster kan också köpas via vissa företag för att åstadkomma samma sak, liksom installation av så kallad virtuell fakturaskrivare.

Se ovan vilka i format Åklagarmyndigheten kan ta emot fakturor.

Om ni inte har ett affärssystem eller inte redan är ansluten till en e-faktureringstjänst ska du använda fakturaportalen.

Kontakta oss vid frågor

Via e-post ekonomi(a)aklagare.se eller telefon 010-562 65 60.