”Det är alltid roligt att lägga pussel och se att bevisningen sitter”

Adolf Moberg Oleszkiewicz är ny åklagare och arbetar på kammaren i Nyköping. I den här artikeln berättar han om sitt första stora ärende. En knivskärning på ett vandrarhem i Nyköping.

Det har varit lugnt på brottsfronten i Nyköping under coronavåren. Därför var det extra spännande när vice chefen på kammaren tilldelade Adolf Moberg Oleszkiewicz ett färskt ärende som han skulle få leda från början till slut.

x

- Jag fick ärendet på morgonen efter att dådet hade skett. Så jag ledde förundersökningen från dag ett till huvudförhandling. Det var roligt att få ett färskt fall med rätt så hög dignitet och att få testa vingarna lite grand, säger Adolf.

Mål om grov misshandel

Målet handlar om en grov misshandel där tre personer i samma krets var inblandade. En person fick flera knivhugg i benet. Målsäganden var förtegen och sa väldigt lite i förhören. Han ville inte samarbeta. Istället visade film från en övervakningskamera delar av förloppet. Efter en vecka greps en misstänkt gärningsman och häktades såsom misstänkt för grov misshandel.

Det var nervöst tyckte Adolf innan huvudförhandlingen startade den 11 juni.

- Jag var lite orolig innan jag hade hunnit skriva min sakframställan. Jag var rädd att jag skulle upptäcka luckor eller större brister i utredningen. Men när jag väl hade skrivit sakframställan kände jag mig lugnare. Inga större fel uppdagades och jag var säker på att det skulle hålla, säger han.

Samma dag som huvudförhandlingen skulle ske cyklade Adolf till kammaren och fokuserade på arbetet som förestod. Huvudförhandlingen gick bra, och han hade bra bevisning.

- Den tilltalades utsaga under förundersökningen var att han inte hade varit på brottsplatsen. Men genom vandrarhemmets övervakningskamera och information från en mobiltelefontömning kunde jag visa film och meddelanden som motbevisade hans initiala utsaga, säger han.

Övervakningsfilmen visar stora delar av händelsen men inte själva knivhuggen. Den tilltalade ändrade sin uppgift vid huvudförhandlingen.

- Jag hade väntat mig att han skulle ändra sin utsaga. Han la sig nära den bevisning som finns, men lämnade mer information än han hade behövt. Det ger fördelar om ärendet går vidare till hovrätten, säger han.

Samarbetet med polisen intressant

Adolf tycker att bland det mest tillfredsställande med arbetet denna gång varit att se hur gott samarbetet med polisen har fungerat.

- Det var en riktigt bra polisinsats, de gjorde alla rätt. Fotograferade allt och alla som fanns på brottsplatsen, såg till att övervakningsfilmen säkrades och hur länge vi kunde ha den till vårt förfogande.

Adolf bestämde dock över rimligheten i hur många husrannsakningar som skulle göras och var de skulle ske.

- Polisen var initiativrika när det bland annat gällde husrannsakningar, men där är det mitt jobb att bestämma när och var de ska genomföras. Det var tillfredsställande att se hur bevisningen stärktes allt eftersom. Det är alltid roligt att lägga pussel och se att bevisningen sitter. I det här fallet bland annat i form av förhör, telefontömning och övervakningskamera med ljud.

Våga lita på magkänslan

Till nästa ärende tar han med sig att våga lita mer på sin magkänsla i utredningsarbetet.

- Det är svårt att ha helikopterperspektivet och se helheten som ny åklagare. Vad mer borde jag ha gjort och vad kunde jag ha utlämnat? Men det kommer allt eftersom, avslutar Adolf.

Efter att intervjun med Adolf Moberg Oleszkiewicz gjorts meddelade Nyköpings tingsrätt dom. Den tilltalade dömdes till fängelse i två år. Domen har inte vunnit laga kraft.

(Den här artikeln ingår i en serie om nya åklagare.)