"Det var självklart att söka till åklagarkammaren"

– Efter juristprogrammet i Göteborg jobbade jag som försäkringsutredare på Försäkringskassan här i min hemstad Kalmar i drygt två år. Därefter satt jag ting på Kalmar tingsrätt till november 2019 och för ungefär fyra månader sedan började jag på åklagarkammaren.

Porträttbild Emma Olsson, extra åklagare i Kalmar

– Det är inte så stor personalomsättning på åklagarkammaren i Kalmar och de söker inte aspiranter så ofta, så det var självklart att söka då chansen kom!

Varför valde du att bli åklagare?

Redan på mellanstadiet fick jag idén att jobba som åklagare. När jag sen studerade och satt ting så kände jag att det mest intressanta området var straffrätt så det ville jag fortsätta arbeta med. Jag gillar att jobba statligt och åklagaryrket passar mig bra med den variation det innebär.

Vad har du för förväntningar?

– Nu under aspiranttiden hoppas jag få testa lite av varje av åklagarnas arbetsuppgifter. Alla på kammaren är jättetrevliga och visar hur saker och ting funkar, t.ex. dagjouren och tvångsmedel. Innan jag började här så kände jag framför allt till det åklagarna gör i rätten. Nu ser jag fram mot att få lära mig mer om både det och om alla andra arbetsuppgifter.

– Jag är mest intresserad av att jobba med narkotikamål i framtiden, det verkar spännande.

Vad gör du på fritiden?

– Jag och min sambo är väldigt mycket ute i naturen och vandrar, bl.a. på lederna på Öland. Jag håller även på med orientering och idrottar utomhus en hel del. Jag är en riktig friluftsmänniska!

(Publicerad i maj 2020)