"Polispraktiken gav mig en unik möjlighet att följa ett ärende"

Under våren har extra åklagare Emma Olsson i Kalmar bland annat varit på polispraktik i tre veckor. Här berättar hon mer om sina intryck och erfarenheter från den perioden.

– Första veckan under min polispraktik fick jag vara med på polisens IGV, det vill säga deras ingripandeverksamhet, och andra veckan var jag på utredningsjouren. Därefter var jag tillbaka på min arbetsplats på åklagarkammaren en period innan det var dags för ytterligare en polispraktikvecka. Under den första veckan hos polisen hade jag några nattpass tillsammans med den patrull jag följde med.

Under det sista nattpasset med polisen inträffade ett mordförsök som Emma fick följa med ut på.

– Hur obehagliga sådana ärenden än är så blev det ändå mycket lärorikt och intressant för min del som ny åklagare. För första gången fick jag en helt unik möjlighet att följa ett ärende hela vägen från larm, gripande, förhör, läkarundersökningar och häktningsförhandlingar. Jag följde även med min kollega vid förhandlingen i tingsrätten i det målet.

I tingsrätten blev en av de två åtalade dömd för försök till mord och den andre för grov misshandel. Domen överklagades och en ny förhandling i hovrätten genomfördes i början av juni.

– Hovrättsförhandlingen var kanske den enda del i det här ärendet som jag inte var med vid, konstaterar Emma. 

Många snabba beslut och rätt åtgärder på plats

Särskilt intressant och lärorikt under praktiken hos polisen var att se vad som görs direkt på plats vid ett larm om brott.

– Hur många, och vilken typ av åtgärder, som vidtas redan i det stadiet påverkar i hög grad kvaliteten i den fortsatta utredningen av ärendet. En viktig insikt jag gjorde under praktikveckorna är att många snabba beslut krävs av polisen direkt på plats när de fått larm om ett brott. Att se hur polisen arbetar i stort var också spännande. Under min polispraktik fick jag bland annat se att det läggs ett stort fokus på förebyggande arbete där poliserna är ute och synas bland allmänheten. En av de roligaste dagarna under praktiken var när jag fick följa med en patrull då de tränade sina hundar.

Sommarledighet och några pass dagjour på kammaren

Nu har Emma haft sommarledighet och när hon kom tillbaka på åklagarkammaren igen så hade hon för första gången hand om dagjouren.

– Det var spännande men också lite nervöst eftersom jag aldrig haft dagjouren tidigare. Jag tycker att vi har en jättebra arbetsplats här på kammaren i Kalmar och jag känner stort stöd från samtliga av mina kollegor om några frågetecken uppstår.