Åklagarmyndigheten förstärker samarbetet med länder utanför EU

Den grova och organiserade brottsligheten är gränsöverskridande och det ställer krav på effektiv och nära samverkan mellan olika länders brottsbekämpande myndigheter. Den 26 november tecknade Sverige avtal med Förenade arabemiraten om utlämning och rättslig hjälp vid brott, ett exempel på insatser regeringen kan göra för att bidra till att stärka det rättsliga samarbetet med ett enskilt land.

möte

Under det senaste året har Åklagarmyndigheten utvecklat verksamheten för att stärka det internationella samarbetet på såväl operativ som strategisk nivå. Inom EU är samverkan mellan åklagare väletablerad och välfungerande, med EU-instrument för internationellt rättsligt samarbete på plats och Eurojust som bistår för att effektivisera det gemensamma arbetet. Antalet ärenden som kräver ett mer omfattande samarbete med länder utanför EU har ökat på senare tid, vilket ställer nya krav på Åklagarmyndigheten och andra rättsvårdande myndigheter.

– De senaste åren har vi haft en särskild satsning och blivit mer framåtblickande i att förstärka förmågan att bygga långsiktiga relationer och utveckla det svenska samarbetet med länder utanför EU, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Under 2023 gavs vice chefsåklagare Hanna Lemoine i uppdrag att arbeta med operativ samordning av Åklagarmyndighetens internationella samarbete med länder utanför EU, inledningsvis framförallt Turkiet.

Vid sidan av det särskilda uppdraget har myndigheten under 2024 haft ett flertal bilaterala möten på strategisk nivå med representanter för flera andra länders åklagarmyndigheter. En förutsättning för detta arbete har varit en förbättrad operativ samordning kring vilka länder det finns ett särskilt behov av ökat samarbete med och vilka frågor som behöver diskuteras. En utökad samordning mellan de svenska brottsbekämpande myndigheterna har också varit en förutsättning.

Som ett led i detta arbete hölls möten på plats mellan Åklagarmyndigheten och rättsvårdande myndigheter i Förenade arabemiraten, i samband med att avtalen om rättsligt samarbete undertecknades.

– Avtalen mellan Sverige och Förenade arabemiraten är ett tydliggörande mellan länderna att det finns ett gemensamt intresse av att samarbeta närmare. Formerna för samarbetet blir därigenom också tydligare. Att svenska åklagare i samband med undertecknandet träffar våra samarbetspartner på plats är angeläget för att bygga en god grund för framtida nära samarbete, säger Katarina Johansson Welin.

Publicerad 2024-11-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ärenden med bevistalan har ökat

    Barn under 15 år är inte straffmyndiga och kan inte dömas till något straff. Dock kan domstol pröva om de har gjort sig skyldiga till brott inom ramen för en så kallad bevistalan. Genom en lagändring 2023 har åklagare nu fått ansvaret fullt ut för att väcka bevistalan. Nu visar statistik att antalet ärenden med bevistalan ökar, från 1 person 2020 till 38 personer 2024.

    Läs mer
  • Fortsatt ökning av särskilt resurskrävande brott

    Åklagarmyndigheten har tillsammans med Polismyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brå ett regeringsuppdrag som handlar om att ta fram prognoser över framtida verksamhetsvolymer i brottmålsprocessen. Årets prognos visar att antalet inkomna brottsmisstankar inom kategorin särskilt resurskrävande brott kommer att öka med sex procent de kommande fyra åren.

    Läs mer
  • Ett 30-tal nya åklagare behövs varje år

    I budgetunderlaget äskar Åklagarmyndigheten medel som medger en nettotillväxt med cirka 30 nya åklagare årligen under perioden 2026–2028. Bakgrunden till de ökade behoven är bland annat brottsutvecklingen och kommande satsningar på polisen och domstolarna.

    Läs mer
  • Fler nyheter