Ökade resurser har lett till bättre resultat
Mellan 2018 och 2023 ökade Åklagarmyndighetens resurser med 52 procent. Det har lett till fler medarbetare och en tydlig förbättring av myndighetens resultat.
Läs merBeredningsjuristerna avlastar åklagarna genom att bereda ärenden inför olika åklagarbeslut och i vissa fall föreslå utredningsåtgärder och delta vid domstolsförhandlingar. Det varierar mellan kamrarna vilka ärendetyper och delar av ett ärende som beredningsjuristerna arbetar med, men gemensamt för alla kammare är att beredningsjuristerna sparar tid åt åklagarna.
Stina Stefansson är en av två beredningsjurister på Åklagarkammaren i Eskilstuna. Där arbetar hon sedan hösten 2023 med att bereda främst förmögenhetsrättsliga ärenden.
– Vi bereder till exempel ärenden om penningtvättsbrott och bidragsbrott. När jag fått ett ärende bereder jag det genom att gå igenom förundersökningsprotokollet som polisen skickat, skriver ett förslag på stämningsansökan och skickar det till en åklagare.
När ärendet är berett skickas det vidare till en åklagare. Kammaråklagare Anton Larsson Forsberg, som också jobbar på kammaren i Eskilstuna, tycker att beredningsjuristerna är en stor hjälp, inte minst med tanke på att åklagare får allt mer att göra.
– När ärendet kommer till mig går jag igenom handlingarna och beslutar om åtal ska väckas eller om någon annan åtgärd behövs. Det innebär att det som kunde tagit mig en timme – att gå igenom materialet och upprätta en stämningsansökan – i stället bara tar tio minuter. Den tiden kan jag i stället lägga på svårare juridiska frågeställningar och mer komplexa förundersökningar.
Beredningsjurist Stina Stefansson och kammaråklagare Anton Larsson Forsberg.
Som beredningsjurist får man inblick i åklagaryrket och en värdefull erfarenhet om man i framtiden kanske vill bli åklagare.
– Nu har jag en ganska bra bild av vad olika sorters åklagare jobbar med en vanlig dag. Rollen som beredningsjurist ger en även möjlighet att se hela rättsprocessen och åklagarens roll i den – jag har till exempel suttit med på åklagarnas dagjour och hört ett ärende komma in till kammaren och sedan följt det i periferin hela vägen till förhandling och dom, säger Stina Stefansson.
Den som söker sig vidare till en notarieanställning vid tings- eller förvaltningsrätt får meritpoäng för tiden som beredningsjurist.
– Jag känner mig väldigt uppvärmd för att sitta ting, vilket är mitt mål. Just nu tycker jag att det verkar jättekul att vara åklagare, men vi får se hur jag känner under tiden som jag sitter ting.
– Jag har lärt mig mycket på de här månaderna och fått ett nytt självförtroende som jurist. Jag tror många kan känna igen sig i att det kan kännas som ett stort steg att gå ut i arbetslivet, men jag har verkligen blivit väl omhändertagen här och fått pröva mina vingar.
Mellan 2018 och 2023 ökade Åklagarmyndighetens resurser med 52 procent. Det har lett till fler medarbetare och en tydlig förbättring av myndighetens resultat.
Läs merÅklagarmyndigheten är en allt populärare arbetsgivare bland unga jurister. Det visar en ny undersökning.
Läs merÅklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.
Läs merAvfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.
Läs mer