Eva Thunegard är ny vice riksåklagare
I november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs merEfter flera års minskning ökade antalet inkomna ärenden till Åklagarmyndigheten något under 2023. Inflödet skiljer sig mycket mellan olika brottstyper. Det är de åklagarledda ärendena, dvs. de som är mer komplicerade att utreda, som ökat. Exempelvis ökade antalet ärenden inom brottsgruppen mord och dråp med hela 53 procent jämfört med föregående år. Inom denna kategori har lagföringen ökat med 43 procent.
Antalet avslutade ärenden har ökat mer än antalet inkomna. Antalet lagförda personer ökade med drygt 2 000. Inom gruppen brott mot barn har antalet lagförda personer ökat med 400 personer, vilket motsvarar 11 procent.
Antal ärenden som är i balans, dvs. som ännu inte är avslutade, har ökat. Det är framförallt ärenden där brottsutredningen fortfarande pågår som ökar. Balanserade ärenden som befinner sig i skedet där nästa beslut fattas av åklagare ligger på samma låga nivå som föregående år.
Ett av Åklagarmyndighetens viktigaste uppdrag är att begränsa vinsterna av brott. Detta görs främst genom att åklagaren yrkar att tillgångar som kommer från brottslig verksamhet förverkas, dvs. att tillgångarna tas om hand av staten. Under 2023 ökade antalet sådana yrkande från åklagare med 17 procent.
Under flera år har Åklagarmyndigheten fått anslagstillskott för att främst kunna anställa fler åklagare. Målet är 1 300 åklagare 2025, med syfte framförallt att fler brott ska klaras upp men också att kunna erbjuda medarbetarna en acceptabel arbetsmiljö. Under 2023 ökande antalet anställda med ca 200 personer till 1 975. Antalet åklagare var i slutet av december 1 280.
Under de närmaste åren kommer ett stort antal nyanställda åklagare att vara färdiga med sin grundutbildning, som tar närmare tre år, vilket innebär att de kommer att kunna tas i anspråk för de svårare utredningarna.
I november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs merDen grova och organiserade brottsligheten är gränsöverskridande och det ställer krav på effektiv och nära samverkan mellan olika länders brottsbekämpande myndigheter. Den 26 november tecknade Sverige avtal med Förenade arabemiraten om utlämning och rättslig hjälp vid brott, ett exempel på insatser regeringen kan göra för att bidra till att stärka det rättsliga samarbetet med ett enskilt land.
Läs merHur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs mer