Årsrapport om riksåklagarens verksamhet i Högsta domstolen

Åklagarmyndigheten har publicerat en rapport med redovisning av riksåklagarens verksamhet i Högsta domstolen under 2023 när det gäller processer om brottmålsdomar som inte tidigare fått laga kraft.

För första gången publicerar Åklagarmyndigheten en rapport över riksåklagarens verksamhet i Högsta domstolen (HD) när det gäller processer om brottmålsdomar som inte fått laga kraft, under ett år. Rapporten planeras att bli årligt återkommande.

Riksåklagaren är landets högsta åklagare och ensam allmän åklagare i HD. Genom att överklaga lämpliga mål till HD och svara på överklaganden från dömda personer bidrar riksåklagaren till att få fram besked om den praktiska rättstillämpningen i principiellt viktiga frågor.

Utgångspunkten är att HD-verksamheten ska koncentreras till sådant som har betydelse för det operativa åklagararbetet och som bidrar till att utveckla straffrätten. Syftet är också att medverka till att förverkliga de kriminalpolitiska mål och prioriteringar som riksdag och regering har lagt fram. 

I årsrapporten finns en redovisning av alla avgöranden från HD under 2023 där riksåklagaren antingen själv har överklagat eller lämnat in en svarsskrivelse på ett överklagande från en dömd person. I årets rapport redovisas även resultatet för tidsperioden januari–8 mars 2024. Rapporten avslutas med en redogörelse för mål där HD meddelat prövningstillstånd men ännu inte avgjort målet.

Fakta

Riksåklagaren är åklagare i brottmål i Högsta domstolen (HD) både när det gäller brottmålsdomar som inte fått laga kraft och när det gäller domar som redan fått laga kraft (resningsärenden).

Publicerad 2024-03-12

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Fler nyheter