Högsta anseende någonsin

Åklagarmyndighetens anseende hos allmänheten ökar i Verians senaste mätning av svenska myndigheter.

Myndigheten har deltagit i den så kallade Anseendeundersökningen sedan 2013. Med ett index på 46 ökar Åklagarmyndigheten fem punkter sedan förra året. Under de första sju åren låg index stadigt mellan 31 och 35, för att 2020 börja öka till en högre nivå. Förra året var index 41 (43 år 2022, vilket var den dittills högsta siffran).

Förra året minskade alla rättsvårdande myndigheter kraftigt, med undantag för Åklagarmyndigheten som endast noterade en liten minskning jämfört med 2022. I år hämtar Polismyndigheten, Säpo och Sveriges domstolar igen tappet med råge och uppvisar stora ökningar.

Högst anseende har Kustbevakningen följt av Valmyndigheten.

 

Publicerad 2024-06-25

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Köp inte en smuggelhund

  Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella göra stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

  Läs mer
 • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

  För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

  Läs mer
 • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

  Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

  Läs mer
 • Fler nyheter