Köp inte en smuggelhund

Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

– Du begår ett brott om du köper en hund som smugglats in till Sverige, säger Ellinor Nilsson, kammaråklagare i Halmstad.

Du skrollar på telefonen och får syn på den gulliga lilla valpen som är till salu på annonssajten. Du kontaktar säljaren som verkar seriös och trevlig. Ni bestämmer tid och plats för överlämning av hunden, en parkeringsplats utanför stan. Den lilla trötta valpen lämnas över, först efteråt kommer du på att du varken fått bevis på vaccineringar, hundpass eller dokumentation på härkomst. Men säljaren går inte längre att nå …

– Precis så lätt kan det vara att köpa en smuggelhund, säger Malena Grimbrandt, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.
Hon är bekymrad över den stora mängd hundar som smugglas in till Sverige och säljs i bland annat Halland.

– Ur djurskyddssynpunkt är det en fruktansvärd verksamhet som pågår. Uppfödningen sker på valpfabriker under hemska förhållanden för tiken. Valparna tas ofta för tidigt från mamman och transporteras till Sverige i små trånga utrymmen där luften är dålig. Ofta får valparna varken mat eller vatten under den långa resan. Det är inte ovanligt att de är så medtagna att de insjuknar och dör, berättar Malena Grimbrandt.

Små gulliga ulliga hundar

Många gånger specialiserar sig hundsmugglarna på små, dyra och populära raser som bichon frisé, malteser, pomeranian och fransk bulldog. Du ska alltså vara extra vaksam om du ska köpa en sådan hund.

– Även om hunden har pass, vaccinationsbevis och andra papper som ser okej ut, kan det vara en smuggelhund. Det förekommer ofta förfalskningar. Kontakta gärna oss på Länsstyrelsen eller Jordbruksverket om du är osäker, säger Malena Grimbrandt.

Rabies – en dödlig sjukdom

Tidigare i år upptäcktes misstänkt rabies på en hund i Halland med oklar bakgrund. Hundarna som förs in illegalt i Sverige kommer ofta från regioner i Europa där rabiessituationen inte är under kontroll och hundarna saknar i regel all form av vaccinering.

Rabies är en dödlig virussjukdom som inte går att bota. Varje år dör 59 000 människor i världen av rabies. Den vanligaste smittöverföraren är hundar. Smittade hundar kan bära på rabies i flera månader innan de utvecklar något symptom.

Hundsmuggling göder kriminella

Det är ofta kriminella som utnyttjar och säljer hundar illegalt i Sverige. I januari i år dömdes tre personer bosatta i Halland till fängelse efter omfattande smuggelverksamhet av hundar från Litauen. Av polisens förundersökning framgår att det varit en lukrativ verksamhet där de dömda tjänat miljonbelopp. I förundersökningen finns ett utdrag av en chatt mellan de dömda. En av dem skriver:

”Jag ser inte längre hundar som djur utan jag ser dem som deg”*. *deg=pengar.

– Hundsmuggling har ofta kopplingar till annan grov kriminalitet, genom att köpa en smuggelhund göder du också annan grov brottslighet i Sverige. Köp inte smuggelhund, utan efterfrågan finns ingen marknad, säger Ellinor Nilsson på Åklagarkammaren i Halmstad.

Bli inte lurad – tips för ett tryggt hundköp

Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Hallands län arbetar gemensamt för att motverka och minska hundsmugglingen till Sverige och Halland.

Här är bra tips från Jordbruksverket om hur du undviker att köpa en smuggelhund:

• Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.

• Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

• Om hunden förts in från utlandet, begär att få se införselhandlingarna. Det finns krav på att hunden bland annat ska vara id-märkt med mikrochip och rabiesvaccinerad. 

• Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

• Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

• Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

• Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

• Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.

• Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

• Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även följa med djuret när du tar över ansvaret för djuret.

• Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.

• Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

• Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden, även om du ömmar för hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Källa: Jordbruksverket

 

Publicerad 2024-07-14

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Fler nyheter