Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

Kazia och Tammo arbetar framför allt med att bereda ärenden och att stötta kammaren i det administrativa arbetet.

– Beredningen innebär att vi granskar förundersökningsprotokoll från polisen och redovisar dem för åklagarna, som sedan fattar beslut i åtalsfrågan. På den administrativa sidan jobbar vi bland annat med att administrera häktesposten och att hantera framställningar och förordnanden av offentliga försvarare, säger Tammo.

Spännande att följa rättsprocessen från start

Både Kazia och Tammo tycker att det roligaste med arbetet är variationen av uppgifter och ärenden. Dessutom är det en bra erfarenhet att se hur rättsprocessen går till från början. 

– Ena dagen registrerar vi ärenden som kommer in till kammaren, andra dagen jobbar vi med beredning. Det gör att vi ofta känner igen ärendena och får följa dem från början. Det är häftigt att se hur det går till, säger Kazia.

Båda har tidigare sett hur åklagare arbetar i domstol eftersom de gjort praktik på tingsrätt.

– Att se åklagarnas arbete i domstolen gjorde mig nyfiken på deras roll utöver det man ser i huvudförhandlingar. Nu får jag se det bakomliggande arbetet och det är väldigt spännande, säger Tammo.

Ett lärorikt sommarjobb

Till hösten påbörjar Kazia sin nionde och sista termin på juristprogrammet vid Örebro universitet, medan Tammo påbörjar sin åttonde termin vid Lunds universitet.

– Jag har länge varit intresserad av åklagaryrket. Nu när examen närmar sig är det ett perfekt tillfälle att se hur yrket faktiskt fungerar, för det är inte något man går igenom under utbildningen. Att se det från insidan gör det lättare att avgöra om yrket passar en, och jag har blivit säkrare på att det är detta jag faktiskt vill, säger Kazia och tillägger:

– Att jobba som sommarnotarie passar alla som är intresserade av straff- och processrätt. Det är otroligt givande och man tar med sig så många erfarenheter.

En bra erfarenhet är att man som sommarnotarie får möjlighet att förbättra sin analytiska förmåga och sin argumentationsförmåga, menar Tammo:

– När vi bereder ett ärende och ska redovisa det för en åklagare, måste vi kunna se eventuella brister och argumentera för varför kompletteringar behövs, säger Tammo och avslutar:

– Det är en arbetsplats där man får mycket förtroende redan från start. Med handledning kommer man snabbt in i arbetet, som är väldigt lärorikt och spännande.

 

Fler sommarnotarier berättar

På Åklagarmyndighetens Instagram kommer fler sommarnotarier att berätta om sitt jobb framöver. Följ oss där!

Publicerad 2024-07-05

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Köp inte en smuggelhund

  Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella göra stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

  Läs mer
 • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

  För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

  Läs mer
 • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

  Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

  Läs mer
 • Fler nyheter