Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

Kazia och Tammo arbetar framför allt med att bereda ärenden och att stötta kammaren i det administrativa arbetet.

– Beredningen innebär att vi granskar förundersökningsprotokoll från polisen och redovisar dem för åklagarna, som sedan fattar beslut i åtalsfrågan. På den administrativa sidan jobbar vi bland annat med att administrera häktesposten och att hantera framställningar och förordnanden av offentliga försvarare, säger Tammo.

Spännande att följa rättsprocessen från start

Både Kazia och Tammo tycker att det roligaste med arbetet är variationen av uppgifter och ärenden. Dessutom är det en bra erfarenhet att se hur rättsprocessen går till från början. 

– Ena dagen registrerar vi ärenden som kommer in till kammaren, andra dagen jobbar vi med beredning. Det gör att vi ofta känner igen ärendena och får följa dem från början. Det är häftigt att se hur det går till, säger Kazia.

Båda har tidigare sett hur åklagare arbetar i domstol eftersom de gjort praktik på tingsrätt.

– Att se åklagarnas arbete i domstolen gjorde mig nyfiken på deras roll utöver det man ser i huvudförhandlingar. Nu får jag se det bakomliggande arbetet och det är väldigt spännande, säger Tammo.

Ett lärorikt sommarjobb

Till hösten påbörjar Kazia sin nionde och sista termin på juristprogrammet vid Örebro universitet, medan Tammo påbörjar sin åttonde termin vid Lunds universitet.

– Jag har länge varit intresserad av åklagaryrket. Nu när examen närmar sig är det ett perfekt tillfälle att se hur yrket faktiskt fungerar, för det är inte något man går igenom under utbildningen. Att se det från insidan gör det lättare att avgöra om yrket passar en, och jag har blivit säkrare på att det är detta jag faktiskt vill, säger Kazia och tillägger:

– Att jobba som sommarnotarie passar alla som är intresserade av straff- och processrätt. Det är otroligt givande och man tar med sig så många erfarenheter.

En bra erfarenhet är att man som sommarnotarie får möjlighet att förbättra sin analytiska förmåga och sin argumentationsförmåga, menar Tammo:

– När vi bereder ett ärende och ska redovisa det för en åklagare, måste vi kunna se eventuella brister och argumentera för varför kompletteringar behövs, säger Tammo och avslutar:

– Det är en arbetsplats där man får mycket förtroende redan från start. Med handledning kommer man snabbt in i arbetet, som är väldigt lärorikt och spännande.

 

Fler sommarnotarier berättar

På Åklagarmyndighetens Instagram kommer fler sommarnotarier att berätta om sitt jobb framöver. Följ oss där!

Publicerad 2024-07-05

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Utbildningsmaterial om åklagarens roll i rättsprocessen

    Åklagare som arbetar med ungdomar som brottsoffer, vittnen och misstänkta tycker att det är viktigt att unga människor har kunskap om rättsprocessen och att de har förtroende för rättsväsendet. Därför har Åklagarmyndigheten tagit fram ett utbildningsmaterial om rättsprocessen för gymnasieelever.

    Läs mer
  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Fler nyheter