Eva Thunegard är ny vice riksåklagare
I november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs merKazia och Tammo arbetar framför allt med att bereda ärenden och att stötta kammaren i det administrativa arbetet.
– Beredningen innebär att vi granskar förundersökningsprotokoll från polisen och redovisar dem för åklagarna, som sedan fattar beslut i åtalsfrågan. På den administrativa sidan jobbar vi bland annat med att administrera häktesposten och att hantera framställningar och förordnanden av offentliga försvarare, säger Tammo.
Både Kazia och Tammo tycker att det roligaste med arbetet är variationen av uppgifter och ärenden. Dessutom är det en bra erfarenhet att se hur rättsprocessen går till från början.
– Ena dagen registrerar vi ärenden som kommer in till kammaren, andra dagen jobbar vi med beredning. Det gör att vi ofta känner igen ärendena och får följa dem från början. Det är häftigt att se hur det går till, säger Kazia.
Båda har tidigare sett hur åklagare arbetar i domstol eftersom de gjort praktik på tingsrätt.
– Att se åklagarnas arbete i domstolen gjorde mig nyfiken på deras roll utöver det man ser i huvudförhandlingar. Nu får jag se det bakomliggande arbetet och det är väldigt spännande, säger Tammo.
Till hösten påbörjar Kazia sin nionde och sista termin på juristprogrammet vid Örebro universitet, medan Tammo påbörjar sin åttonde termin vid Lunds universitet.
– Jag har länge varit intresserad av åklagaryrket. Nu när examen närmar sig är det ett perfekt tillfälle att se hur yrket faktiskt fungerar, för det är inte något man går igenom under utbildningen. Att se det från insidan gör det lättare att avgöra om yrket passar en, och jag har blivit säkrare på att det är detta jag faktiskt vill, säger Kazia och tillägger:
– Att jobba som sommarnotarie passar alla som är intresserade av straff- och processrätt. Det är otroligt givande och man tar med sig så många erfarenheter.
En bra erfarenhet är att man som sommarnotarie får möjlighet att förbättra sin analytiska förmåga och sin argumentationsförmåga, menar Tammo:
– När vi bereder ett ärende och ska redovisa det för en åklagare, måste vi kunna se eventuella brister och argumentera för varför kompletteringar behövs, säger Tammo och avslutar:
– Det är en arbetsplats där man får mycket förtroende redan från start. Med handledning kommer man snabbt in i arbetet, som är väldigt lärorikt och spännande.
På Åklagarmyndighetens Instagram kommer fler sommarnotarier att berätta om sitt jobb framöver. Följ oss där!
I november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs merDen grova och organiserade brottsligheten är gränsöverskridande och det ställer krav på effektiv och nära samverkan mellan olika länders brottsbekämpande myndigheter. Den 26 november tecknade Sverige avtal med Förenade arabemiraten om utlämning och rättslig hjälp vid brott, ett exempel på insatser regeringen kan göra för att bidra till att stärka det rättsliga samarbetet med ett enskilt land.
Läs merHur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs mer