Lyssna på podden ”Livet som åklagare”

Hur ser livet som åklagare ut? Vad kan hända från att ett ärende landar på en åklagares bord till dess att förundersökningen läggs ner eller åtal väcks? Det och mycket mer får du veta i vår nya podd ”Livet som åklagare”.

Podden riktar sig till alla som är intresserade av hur det är att jobba som åklagare. I en serie på fyra delar lyfter vi olika vägar till att bli åklagare, bemöter fördomar om åklagaryrket och låter lyssnarna följa med åklagare från förundersökning till dom.

Avsnitten släpps varannan vecka från den 3 oktober.

Publicerad 2023-10-03

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Antalet grova brott förväntas öka något kommande år

  Det totala antalet inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten förväntas inte öka eller minska i större utsträckning de kommande fyra åren. Däremot är prognosen att särskilt resurskrävande brott kommer att öka något, enligt en rapport om framtida verksamhetsvolymer i rättskedjan som Åklagarmyndigheten och fyra andra myndigheter lämnat till regeringen.

  Läs mer
 • Fler lagförda och fler återtagna brottsvinster

  2023 utmärker sig med en kraftig ökning av ärenden om mord och dråp. Trots det lagfördes 2 000 fler personer än året innan. Åklagares begäran om att återta vinster av brott ökade med 17 procent. Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning som nu lämnats till regeringen.

  Läs mer
 • Beredningsjurist – en bra start på juristkarriären

  Beredningsjuristerna på Åklagarmyndigheten har blivit allt fler de senaste åren och finns nu på de flesta åklagarkammare. För åklagarna innebär deras arbete en stor tidsbesparing och för beredningsjuristerna en möjlighet att starta juristkarriären med ett givande arbete.

  Läs mer
 • Fler nyheter