Många initierade frågor under medieseminarium i Malmö

I början av december arrangerade Åklagarmyndigheten ett medieseminarium i Malmö för journalister från lokala och nationella medier.

Medieseminariet besöktes av ett tiotal reportrar som fick möjlighet att ställa frågor till Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, och Pia Björnsson, senior åklagare vid Malmö åklagarkammare.

Syftet med de medieseminarier som Åklagarmyndigheten arrangerar är främst att öka kunskapen om hur åklagare arbetar och att sprida en större förståelse för varför åklagare kanske inte alltid kan berätta så mycket om sina utredningar innan förundersökningarna är slutförda.

I Malmö inledde senior åklagare Mathias Larsson med att berätta om förundersökningen i ett avslutat mordärende i Höör 2021 som fick stor medieuppmärksamhet.

– För vårt arbete var det viktigt att det inte kom ut för mycket information i media under förundersökningen. Det hade kunnat skada utredningen väldigt mycket.

Senior åklagare Pia Björnsson berättade om ett ärende där en kvinna hade släpats efter en traktor och sedan lämnats i leran. Det ärendet fick stor uppmärksamhet redan under förundersökningen, vilket komplicerade arbetet.

– Journalisterna började ringa i ett mycket tidigt skede, innan jag ens hade fått en utredare hos polisen. Efter några dagar började det florera uppgifter om vad som hade hänt, vilket riskerade att påverka målsäganden som vid denna tidpunkt inte hade kunnat höras ordentligt än. 

Flera av reportrarna på plats mindes hur de rapporterat om händelserna och ställde bland annat frågor om hanteringen av information till anhöriga under pågående förundersökning och publicering av uppgifter om målsägande vid försvinnanden.

 

Publicerad 2023-12-21

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Fler nyheter