Många initierade frågor under medieseminarium i Malmö

I början av december arrangerade Åklagarmyndigheten ett medieseminarium i Malmö för journalister från lokala och nationella medier.

Medieseminariet besöktes av ett tiotal reportrar som fick möjlighet att ställa frågor till Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, och Pia Björnsson, senior åklagare vid Malmö åklagarkammare.

Syftet med de medieseminarier som Åklagarmyndigheten arrangerar är främst att öka kunskapen om hur åklagare arbetar och att sprida en större förståelse för varför åklagare kanske inte alltid kan berätta så mycket om sina utredningar innan förundersökningarna är slutförda.

I Malmö inledde senior åklagare Mathias Larsson med att berätta om förundersökningen i ett avslutat mordärende i Höör 2021 som fick stor medieuppmärksamhet.

– För vårt arbete var det viktigt att det inte kom ut för mycket information i media under förundersökningen. Det hade kunnat skada utredningen väldigt mycket.

Senior åklagare Pia Björnsson berättade om ett ärende där en kvinna hade släpats efter en traktor och sedan lämnats i leran. Det ärendet fick stor uppmärksamhet redan under förundersökningen, vilket komplicerade arbetet.

– Journalisterna började ringa i ett mycket tidigt skede, innan jag ens hade fått en utredare hos polisen. Efter några dagar började det florera uppgifter om vad som hade hänt, vilket riskerade att påverka målsäganden som vid denna tidpunkt inte hade kunnat höras ordentligt än. 

Flera av reportrarna på plats mindes hur de rapporterat om händelserna och ställde bland annat frågor om hanteringen av information till anhöriga under pågående förundersökning och publicering av uppgifter om målsägande vid försvinnanden.

 

Publicerad 2023-12-21

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Köp inte en smuggelhund

  Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella göra stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

  Läs mer
 • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

  För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

  Läs mer
 • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

  Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

  Läs mer
 • Fler nyheter