Många juriststudenter vill bli åklagare

Åklagare är ett yrke som många juriststudenter ser som ett attraktivt val. I år placerar sig Åklagarmyndigheten på tredje plats bland studenternas drömarbetsgivare, tätt efter Sveriges Domstolar och Mannheimer Swartling.

Varje år listar företaget Universum Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland studenter inom juridik och flera andra områden. I flera år har studenterna placerat Åklagarmyndigheten i toppen av listan, och 2023 är inget undantag.

– Vi är oerhört stolta över att vi år efter år ligger i toppskiktet bland juriststudenternas drömarbetsgivare, och vi arbetar aktivt med att nå ut till juriststudenter. Framöver kommer vi att ha ännu större fokus på att ge juriststudenter en inblick i en åklagares vardag och visa hur de kan få in en fot hos oss direkt efter sina studier, säger Sofia Forsberg, biträdande personalchef på Åklagarmyndigheten.

Åklagarmyndigheten har de senaste åren rekryterat många åklagare och kommer att fortsätta med det under de kommande åren. För att locka både studenter och yrkesverksamma jurister till åklagaryrket, arbetar myndigheten löpande med att föra ut kunskap om åklagarens unika och starka ställning inom rättsväsendet.

Vill du också bli en del av Åklagarmyndigheten? Läs mer här.

Sofia Forsberg, biträdande personalchef, på Universums prisutdelning 2023.

Publicerad 2023-03-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

  För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

  Läs mer
 • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

  Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

  Läs mer
 • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

  Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

  Läs mer
 • Fler nyheter