Eva Thunegard är ny vice riksåklagare
I november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs merI en tillväxtrapport beskriver ekonomiavdelningen och personalavdelningen hur verksamheten och dess resultat har utvecklats till följd av resurstillskotten. Anslagen ökade från 1 519 till 2 303 miljoner kronor under 2018–2023.
Antalet medarbetare har under perioden ökat med 573 personer (+ 41 procent) till totalt 1 975 personer. Antalet åklagare har ökat med 321 personer till 1 269 personer. I den operativa verksamheten har antalet medarbetare ökat med 41 procent, och i övrig verksamhet med 39 procent.
Ekonomidirektör Ulrika Holm konstaterar att en övergripande slutsats är att myndigheten har lyckats växa snabbt, trots en ökande belastning av tung och svårutredd brottslighet och utan att det påverkat verksamhetens resultat negativt.
– Tvärtom har de ärendegrupper som främst motiverat anslagshöjningen visat en tydligt positiv utveckling, tillägger Ulrika Holm.
Några exempel:
Dessutom har myndighetens anseendeindex utvecklats i positiv riktning, från ett index på 34 till 41 (och ökat ytterligare under 2024 till 46).
I november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs merDen grova och organiserade brottsligheten är gränsöverskridande och det ställer krav på effektiv och nära samverkan mellan olika länders brottsbekämpande myndigheter. Den 26 november tecknade Sverige avtal med Förenade arabemiraten om utlämning och rättslig hjälp vid brott, ett exempel på insatser regeringen kan göra för att bidra till att stärka det rättsliga samarbetet med ett enskilt land.
Läs merHur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs mer