Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

Inom Åklagarmyndigheten var det tidigare enbart Riksenheten för säkerhetsmål som handlade ärenden om hemliga tvångsmedel enligt preventivlagen. Sedan den 1 oktober handläggs ärenden om preventiva hemliga tvångsmedel av särskilt utsedda åklagare inom alla delar av den operativa verksamheten vid Åklagarmyndigheten.

– Den här förändringen syftar till att förhindra särskilt allvarlig brottslighet som förekommer inom kriminella nätverk. I rapporten finns flera exempel på vilken nytta användningen av preventiva tvångsmedel har haft i Polismyndighetens underrättelseverksamhet under sista kvartalet 2023, säger extra åklagare Lina Molin på Utvecklingscentrum som sammanställt rapporten.

Av de 67 personer som varit föremål för preventiva hemliga tvångsmedel mellan den 1 oktober och 31 december 2023 avsåg 46 stycken hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation (HAK) enligt preventivlagen. Fyra avlyssnades enligt preventivlagen med anledning av narkotikabrott eller smuggling, 31 avseende våldsbrott och elva avseende övriga brott.

I rapporten finns både statistik och exempel på hur de övriga hemliga tvångsmedlen har kunnat användas i praktiken.

– Rapporten visar att de hemliga tvångsmedlen är nödvändiga verktyg i den brottsbekämpande verksamheten och att de används med urskiljning och omsorg, säger Lina Molin.

Rapporten har tagits fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten, Tullverket och Säkerhetspolisen.

Publicerad 2024-05-31

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Satsning mot avfallsbrottslighet

    Avfallsbrottslighet räknas som den tredje största inkomstkällan för kriminella nätverk inom EU efter vapen och narkotika. Samtidigt bygger lagstiftningen i miljöbalken till stor del på egenkontroller och att företag vill göra rätt. Men nu växlar Sverige upp. På regeringens uppdrag ser tio myndigheter över vilka förändringar som behövs för att möta den ökande brottsligheten.

    Läs mer
  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Fler nyheter