Rekordmånga vill sommarjobba på åklagarkammare

För tredje året i rad tar Åklagarmyndigheten emot sommarnotarier. Efter en svår urvalsprocess, där närmare 2 300 ansökningar utvärderades, fick 44 juriststudenter en eftertraktad plats som sommarnotarie.

Över dubbelt så många ansökningar kom in jämfört med förra året.

Sommarnotarierna är juriststudenter som har studerat minst tre terminer på juristprogrammet. På åklagarkamrarna utgör de en välkommen hjälp med de administrativa uppgifterna, samtidigt som de får en större inblick i vad åklagare arbetar med.

Följ Åklagarmyndigheten på Instagram för att inte missa kommande inlägg om sommarnotarier. Där finns också intervjuer med tidigare sommarnotarier.

Publicerad 2024-05-29

Nyheter från Åklagarmyndigheten

 • Rapporten om hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

  Genom de lagändringar som trädde i kraft den 1 oktober 2023 kan preventiva tvångsmedel numera användas i betydligt fler fall jämfört med tidigare. Under sista kvartalet förra året beslutade domstol om 106 tillstånd och 67 personer var föremål för preventiva tvångsmedel. Det framgår av den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som har lämnats till regeringen.

  Läs mer
 • Få beviljas resning

  Om det kommer fram nya uppgifter i ett tidigare dömt mål kan resning beviljas, både till nackdel för den som friats och till förmån för den som dömts. Men resning är ett undantag och mycket få ansökningar beviljas.

  Läs mer
 • Fler nyheter