Svenska åklagare utreder krigsbrott vid ICC

Sedan i höstas förstärker Åklagarmyndigheten verksamheten vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag med tre svenska åklagare. Där arbetar de med att utreda krigsbrott och andra internationella brott.

Åklagarmyndigheten samarbetar sedan tidigare med ICC och Sverige bidrar ekonomiskt till domstolens arbete, men det här är första gången som svenska åklagare förstärker organisationen i olika uppdrag.

Linda BÅ 402x488px.jpg

– Regeringen har gett oss möjlighet att bistå ICC med svenska åklagare, inom ramen för vår fredsfrämjande verksamhet. Under tiden på ICC skaffar sig åklagarna värdefulla erfarenheter som de kan ta med sig tillbaka. Vi hoppas därför att vi har möjlighet att fortsätta bidra med åklagare till ICC även på längre sikt, säger Linda Billfalk Åkerlund som är chef vid myndighetens enhet för internationell samordning och utveckling.

Bidrar till domstolens utredningar

Åklagarmyndigheten har sedan åklagarna anlände till Haag haft löpande kontakt med ICC och även besökt de utsända.

– Återkopplingen vi har fått från ICC är att de svenska åklagarna har varit ett mycket uppskattat tillskott, eftersom de har färsk och gedigen operativ nationell erfarenhet från att utreda krigsbrott och sexualbrott. Att få in åklagare med ett annat synsätt har varit uppskattat både i själva arbetet med utredningar och i domstolens utvecklingsarbete, säger Linda Billfalk Åkerlund.

Karin Lundström-Kron är en av de utsända åklagarna. Även hon menar att de svenska åklagarnas bidrag inte bara består av att utreda brott.

– Förutom att axla en del av arbetsbördan och bidra med den kunskap vi svenska åklagare har som förundersökningsledare och från domstolsförhandlingar, har mitt bidrag varit att implementera lite av mitt sätt att förundersökningsleda i den ganska hierarkiska ICC-miljön och därigenom skapa gemenskap i vårt utredningsteam, säger Karin Lundström-Kron.

Utvecklande att utreda brott i en internationell miljö

Arbetet med att utreda brott vid ICC ger också åklagarna möjlighet att ta med sig nyttiga erfarenheter hem.

– Att utreda komplicerad brottslighet vid en internationell domstol, som av naturliga skäl är en kompromiss mellan många intressen och rättssystem, är en utmaning utöver det vanliga. Att förstå hur det fungerar är berikande och jag tar hem nyttiga erfarenheter om vad vi bör undvika men också vad vi skulle kunna göra för att förbättra vårt eget system, säger Lise Tamm, en av de utsända åklagarna.

Publicerad 2023-05-17

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ny lagstiftning ska underlätta för myndigheter att samverka mot arbetslivskriminalitet

    Utländska personer utnyttjas under usla arbetsvillkor på svenska arbetsmarknaden. Sedan 2018 pågår ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att komma åt sådan brottslighet, bland annat har sju regionala center mot arbetslivskriminalitet startats. Strikta sekretessregler har dock gjort det svårt för myndigheterna att dela information, men nu kan en ny lag underlätta för att fler anmälningar som leder till åtal görs.

    Läs mer
  • Köp inte en smuggelhund

    Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella gör stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

    Läs mer
  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Fler nyheter