Vittna anonymt – endast i undantagsfall

Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

Vem kan ansöka om anonymitet för ett vittne?

Du som är vittne kan inte själv ansöka till domstolen om att få vara anonym. Det är åklagaren eller försvararen som ansöker om detta.

När kan anonymitet bli aktuellt?

Flera mycket höga krav ska vara uppfyllda för att domstolen ska ge tillstånd. Kraven är bland annat:

  • Det ska finnas en påtaglig risk för att du som vittne eller någon närstående till dig utsätts för allvarlig brottslighet om din identitet blir känd. Det kan röra sig om risk för ditt liv, din hälsa, frihet eller frid. Risken ska vara konkret i det enskilda fallet.

  • Det du ska vittna om handlar om ett allvarligt brott som kan ge minst två års fängelse.

  • Det ska vara lämpligt att du hörs anonymt.

Det går inte att få anonymitet i efterhand. Det innebär att om du redan är förhörd i utredningen kan åklagaren inte senare ansöka om anonymitet.

Vittnen – en del av rättssäkerheten i brottmål

I en brottmålsprocess ställs höga krav på rättssäkerhet. Rättssäkerheten handlar till exempel om att den som anklagas för ett brott kan försvara sig mot det som åklagaren påstår. En annan aspekt av rättssäkerheten är att den som är anklagad vet vem det är som lämnar information om händelsen. Den anklagade ska kunna ställa frågor, till exempel för att ta reda på vilken relation vittnet har till de som är inblandade i målet.

I vissa fall kan domstolen ändå ge tillstånd för anonymitet för vittnet. Det gäller bara i särskilda undantagsfall, för att skydda särskilt utsatta vittnen i mål om allvarlig brottslighet.

Publicerad 2024-12-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Ärenden med bevistalan har ökat

    Barn under 15 år är inte straffmyndiga och kan inte dömas till något straff. Dock kan domstol pröva om de har gjort sig skyldiga till brott inom ramen för en så kallad bevistalan. Genom en lagändring 2023 har åklagare nu fått ansvaret fullt ut för att väcka bevistalan. Nu visar statistik att antalet ärenden med bevistalan ökar, från 1 person 2020 till 38 personer 2024.

    Läs mer
  • Fortsatt ökning av särskilt resurskrävande brott

    Åklagarmyndigheten har tillsammans med Polismyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brå ett regeringsuppdrag som handlar om att ta fram prognoser över framtida verksamhetsvolymer i brottmålsprocessen. Årets prognos visar att antalet inkomna brottsmisstankar inom kategorin särskilt resurskrävande brott kommer att öka med sex procent de kommande fyra åren.

    Läs mer
  • Ett 30-tal nya åklagare behövs varje år

    I budgetunderlaget äskar Åklagarmyndigheten medel som medger en nettotillväxt med cirka 30 nya åklagare årligen under perioden 2026–2028. Bakgrunden till de ökade behoven är bland annat brottsutvecklingen och kommande satsningar på polisen och domstolarna.

    Läs mer
  • Fler nyheter