Åtal för folkmord och grovt folkrättsbrott

Publicerad: 2012-11-05 22:23:00

Åtal har i dag väckts för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994 mot en 54-årig man som är svensk medborgare.

Mannen har enligt åtalet medverkat i massakrer mot flera tusen människor från folkgruppen tutsi i Kibuye prefektur i västra Rwanda, bland annat i en skola, i en kyrka, på en fotbollsarena och i bergsmassiven Bisesero. Han har dessutom enligt åtalet värvat unga män som deltagit i massakrer.Allt har ingått som ett led i ett omfattande folkmord över hela Rwanda med omkring 800000 brottsoffer och flera hundratusen förövare, däribland politiker på alla nivåer, militären, den civila administrationen, paramilitära grupper och civilpersoner.

-Det här är nog det allvarligaste brott åklagare och polis i Sverige någonsin utrett. I sådana här fall finns internationella överenskommelser som säger att ingen misstänkt person ska komma undan lagföring genom att flytta. Varje land får bära sin börda för att det inte ska finnas fristäder, säger specialiståklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Civilingenjör Bland de civila förövarna fanns många välutbildade personer, som i kraft av sin ställning och auktoritet kunde få med sig andra i dödandet. Det var exempelvis politiker på olika nivåer, präster, lärare, läkare, radiochefer och tidningsredaktörer. Den nu åtalade mannen är en sådan högt utbildad person, civilingenjör och lärare. Han är uppvuxen i Kibuye och återvände dit strax efter presidentens död.UtredningenDet började med att Rwanda begärde mannen utlämnad, men eftersom han var svensk medborgare var det inte formellt möjligt. Det återstod då att utreda brotten i Sverige och att åtala honom här. Åklagare och utredare har besökt Rwanda flera gånger, besökt brottsplatserna och förhört många bevispersonerLång rättegångRättegången beräknas pågå till mitten av maj 2013.

-Rättegången är unik eftersom delar av den kommer att äga rum i Rwanda, där några av bevispersonerna ska höras personligen inför den svenska domstolen, säger Elving. Det är också det första åtalet för folkmord i Sverige.Över 40 personer kommer att höras, bland annat genom videolänk.