Åtal för överfall av präst

Publicerad: 2012-11-15 22:36:00

Åtal har idag väckts mot en 24-årig man för överfallet på en präst vid Högalidskyrkan på Söder­malm i Stockholm den 2 oktober 2012.

Åtal har idag väckts mot en 24-årig man för överfallet på en präst vid Högalidskyrkan på Söder-malm i Stockholm den 2 oktober 2012.

Mannen attackerade präs-ten med bl.a. hammarslag mot huvudet då hon var på väg till sin bil efter arbetet.

Mannen åtalas för försök till mord, men även för två fall av olaga hot. I samband med att personer försökte ingripa mot mannen höj-de han hammaren mot dem och gjorde uttalanden om att de skulle misshandlas ifall de ingrep.

Förundersökningsledare i målet är kammaråklagare Pär Andersson vid City åklagarkammare i Stockholm. Han kommenterar händelsen på följande sätt:

"Det har varit fråga om ett helt oprovocerat och brutalt angrepp med ett livsfarligt tillhygge mot en försvarslös person. Det är enbart tack vare ett rådigt ingripande från olika personer i närheten som prästen kunde överleva attacken från mannen."

Pär Andersson fortsätter.

"Flera personer som har hörts under utredningen har vittnat om ett besinningslöst våld samtidigt som mannen uttalat att prästen skulle dö."

När det gäller motivbilden kan sägas att mannen tagit kontakt med prästen per e-post redan för två år sedan och undrat om hon har konfirmerat honom. Han uppsökte sedan prästen dagen innan hän-delsen på arbetet och återkom till Högalidskyrkan den 2 oktober, då han slutligen angrep henne.

På grund av att angreppet avbröts relativt snabbt fick prästen inga livshotande skador.

Ett stort antal personer har hörts under förundersökningen som pågått under sex veckor.

Huvudförhandling i målet hålls den 27 november 2012 i Stock-holms tingsrätt. Den åtalade mannen erkänner att han misshandlat prästen, men förnekar försök till mord.